Звезди искат промени на 2 от думите в закона за авторско право

промени

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Над 230 звезди на британската и световна сцена като Мик Джагър и Том Джоунс поискаха от кабинета на премиера Борис Джонсън да въведе промени в начина на изчисление на приходите им от стрийминг платформите. Това съобщи BBC.

В писмо до полотика артистите изтъкват, че законът не е в крачка с технологичните промени при изчисляване на приходите за творците.

Писмото, което първоначално бе публикувано през април, вече е подписано от 234 души. Сред които са Пол Маккартни, Ван Морисън, рапърът Кано, поп звездата Джеси Уеър и други. Те подчертават, че стрийминг услугите и звукозаписните компании печелят милиарди британски лири от музика. Без да ги разпределят справедливо с артистите.

“Музикантите днес получават твърде малко приходи от своите изпълнения. Повечето артисти вземат малки части от един американски цент за стрийм, а студийните музиканти не получават нищо.”

се посочва в писмото.

Авторите му настояват за промяната “само на две думи” в закона от 1988 г- за авторското право и патентите.

За да бъдат накарани стрийминг услугите да плащат на музикантите така, както ги възмездяват радиостанциите.

Когато една песен се излъчи по радиото, печалбата се поделя поравно между звукозаписната компания и артистите, като малка част отива и при студийните музиканти и беквокалистите. Това пише БТА.

Стрийминг платформите плащат по-голяма част от печалбата на студиата, артистите получават около 13 на сто, а студийните музиканти – нищо.

Остави коментар