Зоопаркът в Хавана се сдоби с бяло тигърче

Хавана

Зоологическа градина в Хавана представи първия в страната бял бенгалски тигър. Това е рядка порода, за която не е известно, че съществува в дивата природа. Това съобщи АФП.

Майката Фиона роди четири малки – включително белия тигър Янек – в Националния зоопарк на Куба през март. Но едва сега се казва, че малките са достатъчно независими, за да бъдат представени на обществеността, докато играят и плуват в своя специален басейн в зоопарка.

“Много сме щастливи, че в Куба се е родил бял тигър; това се случва за първи път”, каза пазачът на животните Анхел Кордеро.

Това са и първите тигърчета, родени на кубинска земя от повече от 20 години. Заедно с Янек, Фиона и мъжкият бенгалски тигър Гарфийлд са гордите родители на сестрите Мелиса и Габи и брата Мигел. Природозащитната група WWF описва белите тигри като “генетична аномалия”, за която не е известно да съществува в дивата природа. Има няколко десетки в плен.

Белите тигри са бенгалски тигри, чиито родители носят рецесивен ген, според нестопанската организация Wildcat Sanctuary в Минесота, която помага и изучава котки. Те не са албиноси или отделен вид. Азиатските големи котки са класифицирани като застрашени от Международния съюз за опазване на природата. WWF казва, че около 3900 тигри остават в дивата природа, “но е необходима много повече работа за защита на този вид, ако искаме да осигурим бъдещето му в дивата природа.” „В някои области, включително голяма част от Югоизточна Азия, тигрите все още са в криза и намаляват като брой“, се казва на уебсайта на WWF. Кордеро каза, че малките проявяват типично “агресивно” поведение, имитирайки майка си, докато уж се „атакуват” един друг. В зоопарка Фиона получава 10 килограма месо на ден, докато малките, които вече тежат между осем и 11 килограма, получават по два килограма месо.

Остави коментар