„Зоната на смъртта“ и „балкона“

0

Британски алпинисти са взели проби от около 20 района в „зоната на смъртта“ и „балкона“ на върха. В снежните проби, събрани около връх Еверест, учените са открили няколко микрочастици пластмаса. Техният произход все още е загадка за еколозите. Това съобщи в п пресслужбата на университета в Плимут, позовавайки се на статия в списание One Earth.

„През последните години открихме микрочастици пластмаса практически във всички краища на планетата, от Арктика и реките до дъното на Марианската падина и най-дълбоките океани на Земята. Откриването им на връх Еверест отново показва, че трябва активно да защитаваме околната среда от такова замърсяване“, каза Имоджен Непър, еколог от университета в Плимут (Великобритания), цитиран от пресслужбата на университета.

Планината Еверест (Джомолунгма) е най-високият планински връх на Земята, който се издига на 8848 метра над морското равнище. От средата на XIX век стотици екипи от алпинисти и пътешественици се опитват да я превземат и да достигнат върха, което е направено официално едва през 1953 г. от Тенцинг Норгай и Едмънд Хилари, пише Агенция “Фокус”.

Като цяло през изминалия век и половина по склоновете на Джомолунгма са загинали над триста алпинисти, опитвайки се да постигнат този подвиг. Предвид недостъпността на Еверест, еколозите отдавна смятат склоновете на тази планина за един от най-чистите кътчета на Земята, недокоснати от ръката на човека.

„Честно казано, нямах абсолютно никакви очаквания за резултатите от нашето проучване. От друга страна, бях много изненадана, че открихме микрочастици от пластмаса във всички снежни проби, които изследвахме. Винаги съм смятала, че връх Еверест е символ на чистота и първичност. Осъзнаването на това, че замърсяваме върха на най-високата планина в света, буквално ми отвори очите“, заключи Напър.

 

Остави коментар