Златният мост на Виетнам или казано още – В ръцете на Бог

0
Златният мост на Виетнам или казано още – В ръцете на Бог

Златният мост на Виетнам или казано още – В ръцете на Бог

Нека се пренесем в един друг свят, в който цари неземна тишина, а яркозелените природни красоти само допълват общата картината. Пред нас се изрисува една едва доловима златна нишка, а в двата ѝ края се издигат две огромни каменни ръце, които все едно изникват от нищото, за да обхванат здраво това златисто влакно. Това са ръцете на планинския Бог.

Не, това не е сцена на въображението ни, а истински архитектурен шедьовър. Това е новата туристическа атракция на Виетнам.

Ако досега туристите на Виетнам можеха да се насладят на мистиката на Ха Лонг и очарованието на Хо Ши Мин, то днес те задължително трябва да добавят още една спирка в списъка си с любими дестинации. През юни миналата година светът за първи път успя да се докосне до величествения облик на Златния мост. Мястото спря дъха на редица ентусиасти да пристъпят по златната нишка, провесена в ръцете на Бог.

Това масивно архитектурно творение се намира в централен Виетнам, в близост до Дананг. Колосалната скулптура от две ръце, повдигащи своеобразната златна нишка е изградена от стомана и стъклопласт. Цента на архитектите е била да създадат ефекта, че това е остарял каменен облик.

Със своите 150 метра дължина, съоръжението успява да създаде чувството на своите посетители, че се разхождат по облаци, като тръгват от едната ръка на Бога и стигат до другата. Въпреки, че нишката изглежда миниатюрна, то тя може да се похвали с цели 5 метра ширина. Има достатъчно място, за да могат група туристи да се нарадват едновременно на красивия пейзаж.

Общата стойност за изграждането на моста в завършения му вид е 2 милиарда щатски долара.

Ако Виетнам е в списъка ви с пътувания, то задължително трябва да посетите това място. Имайте предвид обаче, че мостът се намира на 1400 метра надморска височина.

Остави коментар