Зелени действия на Малдивите

0

Преди няколко дни писахме за Еверест и замърсяването на региона и самия връх. Еко катасртофата не е само мит, тя е факт. В тази статия ще прочетете за Малдивите и политиките им за опазването на природата.

С ярки бели пясъци и лазурни води, Малдивите отдавна са синоним на луксозни курорти и блаженство на тропическите острови. Но сега този ниско разположен архипелаг се оказва на предната линия на климатичната криза. Местните жители усилват усилията си за създаване на по-устойчиво бъдеще.

Отворено изгаряне на отпадъци на Thilafushi. Текат правителствени усилия за спиране на токсичните димни емисии

Разположен в средата на Индийския океан и е едва над морското равнище, около 80% от сушата съставлява Малдивите. Нарастващите нива на океана, предизвикани от глобалното затопляне, застрашават неговото продължително съществуване, като изкачването с един метър вече е достатъчно, за да потопи голяма част от тази островна държава.

След 30 години диктатура и поредица от правителства, изборът на Ибрахим Солих за министър-председател преди две години се възприема като надежден знак за така необходимата промяна. Той обещава да превърне екологичните въпроси в политически приоритет. Въпреки че, все още се изискват много решителни действия, правителството работи върху разработването на системи за възобновяема енергия, включително слънчеви панели. Хидропонните оранжерии се строят на най-отдалечените острови, за да ги направят самодостатъчни, а учениците се учат за рециклиране и устойчивост в училище.

Екологично образование в училище – Фотографи: Джулия Пиермартири и Едоардо Делиле

Фотографите Джулия Пиермартири и Едоардо Делиле посетиха островите, за да документират някои от новите, зелени инициативи в ход. Но тези острови не могат да го направят сами. Въпреки че, не са отговорни за климатичната криза, те са първите жертви на нейните последици. Редовното наводнение и морето от пластмасови отпадъци тук и другаде разкриват спешната необходимост всички да започнем да почистваме и да следим действията си. Не след десетилетие, не след пет години, а точно сега. На Малдивите знаят, че няма време за губене.

Остави коментар