Застрашени от свлачища са около 300 участъка от републиканските пътища

0
свлачища

Снимка: dnevnik

Около 300 са участъците от републиканската пътна мрежа, попадащи в район на свлачища, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Обращението на агенцията бе провокирано от сигнал на очевидец, който твърди, че ремонтираният третокласен път Драгичево – Рударци – Кладница не е бил укрепен.

Свлачища и срутища предизвикаха затваряния на няколко пътни участъка от началото на годината насам.

Най-сериозен медиен отзвук предизвикаха активизирало се свлачище край Рилския манастир. Това се случи броени дни след като премиерът похвали укрепванетона пътя.

От АПИ казват още, че състоянието на всички свлачища, попадащи в зона на пътища, се следи чрез регулярни обходи и при необходимост се предприемат мерки по укрепването им. На част от тях се поставят и контролно-измервателни системи за мониторинг и оценка на свлачищния риск.

От пътната агенция посочват, че е възложено изготвянето на технически проекти. Както и изпълнението на строително-монтажни работи за укрепването на 84 обекта от републиканската пътна мрежа. Които са засегнати от геодинамични процеси и явления.

На местата, където това е наложително, се изграждат укрепителни или стабилизиращи конструкции и система за отвеждане на водите от ската и пътното платно.

От АПИ уточняват, че ако на ремонтиран път, който не е укрепен се проявят дефекти и това стане в рамките на гаранционния срок на обекта, се търси отговорност както от страна на изпълнителя на строително-монтажните работи. Така и на консултанта, упражнил строителен надзор.

По повод конкретният казус с пътя Драгичево – Рударци – Кладница се казва, че 9 километра от него са в ремонт. Който започнал през миналата година.

“Строителните дейности не са завършили, положена е асфалтовата смес за долния пласт на покритието (биндер) и преди началото на зимата на отсечката бе положена временна пътна маркировка. Изпълнител на обекта е “Нивел строй” ЕООД, избран след открита процедура по Закона за обществените поръчки. Строителният надзор е възложен на “Трансконсулт – БГ” ООД.”

казват още от АПИ.

В одобрения технически проект за основен ремонт на пътя обаче не било предвидено укрепване на потенциално свлачище.

Като при началото на стартирането на строителните работи не е имало индикации за деформации в обхвата на пътното платно.

“Пропадането на банкета и част от асфалтовата настилка около 4-ти км на път III-1003 Рударци – Кладница в началото на февруари е в резултат на компрометиране на пътното тяло. Това е причинено от обилните дъждове и снеготопенето през януари 2021 г. Те са спомогнали за нарушаване на стабилитета и устойчивостта на откоса на пътния насип. В компрометирания участък в момента се извършва подробно проучване и обследване.”

казват още от АПИ.

Що се отнася до бъдещите дейности, които да гарантират стабилност на пътя. Се посочва, че се оптимизира отводняването в дълбочината на леглото на пътната конструкция.

“В зависимост от резултатите от теренното проучване и на база на характеристиките на подробната инженерно-геоложка картина ще се предвиди необходимата конструкция с определен обхват за укрепване на компрометирания участък.”

обобщават от пътната агенция.

Източник: dnevnik

Остави коментар