Заснеха торнадо в Северна България

торнадо

Жители на монтански села, както и на Козлодуй заснеха торнадо.

Различни публикации във фейсбук разкриват мащаба на рядкото природно явление. Първата публикация е на Стефан Джурков от района на Козлодуй, където се вижда как вятърната фуния опира до земята. Това се е случило около 18:30 часа в понеделник . 

Малко по-късно се появиха снимки и видео от село Златия от същия регион.

Торнадо, наричано също смерч, е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух. Свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи – с купест облак.

Торнадата имат различна форма и размер, но в най-честия случай имат вид на кондензационна фуния, чийто тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах. При повечето торнада скоростта на вятъра е до 180 km/h, диаметърът им на повърхността е около 80 m, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят, е няколко километра. Най-силните могат да достигнат скорости на вятъра над 480 km/h, да обхванат няколкокилометрова област и да пропътуват повече от 100 km.

Малките и относително слаби торнада могат да се виждат само като малко завихряне на прах по земята. Макар че кондензационната фуния може да не стига до самия терен, ако свързаните с нея повърхностни ветрове надвишават скорост от 64 километра в час вихърът се смята за торнадо.

Годишно у нас се случват около четири смерча. Най-често край София и Разград, но реално по-голямата част от България е зона с благоприятни условия за образуване на смерч. Това са всички хълмисти планински и предпланински райони на Стара планина. Средна гора и Родопите.

Остави коментар