Защо последният месец от годината се казва “Декември”?

0
Снимка: dictionary.com

Снимка: dictionary.com

Ах, декември! Това време от годината, когато всички витрини на магазините са осветени с празнични декорации. Този студен, но красив месец. С идването на този този месец още една година e към своя край.

Но какво означава “декември” в речника? И откъде се е получило името на 12-ия месец от годината?

Декември отбелязва края на годината и идването на зимата, откакто древните римляни са създали първия си календар. Декември се формира от латинското коренно десетично – което означава “десет” … но декември е нашият дванадесети месец. Странното несъответствие при номерирането е налице и за месеците септември, октомври и ноември, които означават “седем”, “осем” и “девет”, въпреки че те са нашият девети, десети и единадесети месец.

Питате се защо е това разминаване в поредността на месеците и техните имена? Ами, древният римски календар е имал само десет месеца през годината, започвайки с месец март. Януари и февруари са били добавени след декември до края на годината. Но когато Юлианският календар е учреден през 45 г. пр. хр., януари и февруари се появяват в началото на годината, което отразява всички първоначални месеци (и техните първоначално назначени имена) с две.

Остави коментар