Защо котките прекарват по-голямата част от деня в сън?

0

Защо котките прекарват по-голямата част от деня в сън?

Ако и вие имате котка, няма как да не сте се чудили как може да прекарва почти целия ден в сън. Е, доста често им завиждаме на спокойствието и на живота, който имат, защото в нашето забързано ежедневие все по-малко време успяваме да си откраднем за хубав и пълноценен сън.

Точен отговор по колко часа на ден спи една котка е трудно да кажем, но средно това време е между 12 и 15 часа, като понякога може да достигне и до 18 часа при бебетата и при по-възрастните котки.

Колкото по-игрива и активна е нашата котка, толкова повече тя се нуждае от сън. Но също така трябва да имаме предвид и друго – ако мъркащият ни любимец спи прекалено много, то може да се дължи на това, че просто му е скучно и няма какво да прави.

Това може да е знак за нас, че на домашният ни любимец му липсва времето прекарано с нас и е хубаво да започнем да отделяме малко повече такова за него. Възможно е котката ни да изпадне в депресия от липсата на внимание и поради тази причина да прекарва по-голямата част от дена в сън.

Защо котките прекарват по-голямата част от деня в сън?

Въпреки всеобщото мнение, че котките спадат към нощните животни, истината е друга. Техните най-активни часове са по залез и изгрев слънце, а през деня и нощта основно си поспиват, за да се заредят с енергия.

Биологичният часовник на домашните котки в днешно време е пряко свързан с историята на животните. А именно с техните предци, които са ловували в дивата природа именно по изгрев и залез слънце.

Също така трябва да имаме предвид факта, че през повечето време котките ни не спят дълбоко, а по-скоро дремят и са нащрек за всичко случващо се наоколо. Истинският им сън е в рамките на едва няколко минути, след което отново се връщат в готовност да отговорят на появилата се заплаха.

Бъдете внимателни, когато решите да „потормозите“ вашата котка, докато тя си дремва. Възможно е да я стреснете и в просъница да ви се нахвърли и да получите някоя друга драскотина.

Остави коментар