Защо губиш форма по време на празниците

0
Защо губиш форма по време на празниците

Защо губиш форма по време на празниците

Празниците вече са тук. Повечето от нас свързват този период от годината с обилните празнични трапези и неконтролираното хранене. Това от своя страна води до усложнения относно спазването на какъвто и да било хранителен режим и програма. Много хора просто теглят чертата и си казват „От януари започвам на чисто..“ А този момент понякога изобщо не идва.

Обаче има и добра новина. Не е нужно да се отказвате от удоволствията и вкусотиите по празниците напълно, но не е нужно и изцяло да зарязвате постигнатото до момента, оставяйки режима и програмата си на заден план.

В тази статия ще споделим с вас 8 от най-честите извинения за нарушаването на режима по време на празниците, които сме чували, както и техните прости, но много ефективни решения, с чиято помощ да запазите контрола в свои ръце!

1. „Изкушенията са навсякъде и не мога да избягам от тях.“

Това е така, изкушенията ни обграждат от всички страни, но това не е специално само по празниците. Замислете се – в модерният свят вие сте обкръжени от тях постоянно, освен ако не живеете в някоя колиба в гората, без ток и интернет. През декември месец не е по-различно. Със спазването на хранителният режим и преследването на определена цел, вие трябва да съумеете да изградите и силни физически, емоционални и социални стратегии, които да използвате като щит срещу изкушенията. По този начин ще можете да се съсредоточите върху важните неща. По-надолу в статията ще откриете много такива стратегии, с които можете да започнете!

2. „Не мога да устоя на празничните ястия, които хапваме само веднъж в годината“

Изненадааа! Не е и нужно! Разбира се, че можете да си позволите парче от вкусната торта на баба или пък сочна сарма с боб. Защо да ги избягвате напълно и да се изтезавате, когато можете просто да си позволите умерено количество от тях? Количеството трябва да е съобразено с калорийният ви прием за деня, като по този начин няма да ви изкара от релсите и да предизвика застой.

Е, добре, днес сте хапнали парче торта.. не е проблем! След ден-два ще хапнете второ – отново не е проблем. Разбира се, че е отклонение от режима ви, но не е фатално и няма да загубите постигнатото до този момент. Най-много да забавите временно темпото. Просто бъдете внимателни с количествата и следете приема на калории. Особено ако се опитвате да отслабвате!

3. „По време на празниците съм от парти на парти. Храната и алкохолът са проблем.“

Разбира се, че не трябва да се заключвате вкъщи. Излезте на купон-два, позабавлявайте се с приятели. Но не е нужно непременно да присъствате на всяко едно парти, което има във всеки един бар, дискотека или ресторант, по време на празниците. А когато знаете, че ще ходите на парти – хапнете предварително нещо здравословно вкъщи. Така ще бъдете сити и рискът от неконтролирано преяждане с вредна храна е по-малък. Ако пиете – то ограничете количеството до чашка-две, като избягвате коктейлите. В тях освен алкохол има имного мазнини и захари. Дори с чистия алкохол трябва да подходите внимателно, тъй  като хем е калоричен, хем обостря апетита. А с него често вървят и ядки. Както знаем, те са чудесен източник на полезни мазнини, но са и страшно калорична храна, с която също трябва да бдъете внимателни.

Защо губиш форма по време на празниците

4. „По празниците обичам да си угаждам. От януари ще мисля за паласките и целулита.“

Да, ама не. Ситуацията не е такава – не е нужно да избирате между полезното и приятното. Можете да имате и двете, едновременно. Можете да хапнете вкусна храна по празниците и пак да запазите добрата форма, стига да следите какво точно ядете. А ако не ти се тренира – то проблема не мислим, че е в празниците.. 

Освен това, крайната цел трябва да ви е изграждане на цялостен здравословен начин на живот, а не временно преследване на крайната цел, с хранителен режим и тренировъчна програма, които спазвате в определени месеци и забравяте в други. Това е начин на мислене и идеология.

5. „Нали все пак става дума за едно парче, едно хранене, един ден…“

Това оправдание сме го чували милион пъти.. не само около празниците. Така е, едно парче храна извън режима, дори едно хранене или един цял ден едва ли ще ви отклонят от целта в дългосрочен план, но наистина ли става въпрос за единичен случай? Особено през празничния сезон. Едно може да се превърне в две, или в три … и така неусетно да загубите контрол и да се засилите назад, ако не внимавате. 

Затова тренирайте и самоконтрола си! Ако го овладеете добре, няма да имате проблеми с единично отклонение или две тук-там, стига да съобразите поетото с калорийния си бюджет за деня.

6. „Ще се храня на хотел/ресторант/гости и нямам контрол върху храната на масата.“

Така е,  в такива случаи не вие приготвяте храната и нямате контрол върху съдържанието и вида ѝ. Но пък контрола от това колко ще изядете зависи изцяло от вас самите. Много пъти сме казвали, че от храна не се дебелее. Дебелее се от излишните калории, независимо дали са от сладкиши или от здравословна порция месо и картофи, например.

Така че когато нямате контрол над храната – хапвайте контролирано и по малко, дъвчете бавно и спрете, преди да преядете. Освен това ако се храните на ресторант – имате богат избор от опции в менюто, някои от които със сигурност ще са много по-подходящи за режима ви от други. Просто не претупвайте нещата, само защото мислите, че нямате контрол.

7. „След първото си нарушение се чувствам виновен, ядосвам се на себе си и се отказвам напълно.“

Много хора смятат, че като веднъж са кривнали от режима си, вече всичко е загубено и няма смисъл да се опитват повече да продължават.. 

Това е още една форма на черно-бяло мислене. Нещата не стоят изобщо така. Едно хранене или ден извън режима няма да затрият постигнатото до този момент. Могат да ви забавят малко, но не и да ви спрат. Няма нужда и смисъл да се отказвате – простете си, забравете го и продължете напред! За няколко дни отново ще сте в режим и форма и ще се зарадвате, че не сте се отказали в момент на слабост.

8. „Времето е лошо, не мога/нямам желание да ида на фитнес, а нямам място за уреди вкъщи.“

Комбинираме тези няколко оправдания в едно общо, тъй като отговорът им е един и същ – за да останете активен и поне да запазите тонус и форма, то не са ви нужни големи фитнес уреди и много пространство. Пълноценна домашна тренировка можете да направите дори само с един чифт дъмбели, а и дори да нямате нищо – можете да заложите на тренировка със собствено тегло. Има ли желание – има и начин!

В заключение бихме казали

Останете верни на себе си и на целта си. Но се отпуснете и си позволете малко удоволствия, като запазете контрол. А дори и да изпуснете за кратко юздите – не се отчайвате, а продължете напред.

Така ще можете да се насладите на празничната атмосфера и настроение, така и да запазите тонус и форма, продължавайки целеустремено напред през следващата година!


Весело и разумно посрещане на празниците и успех! 

Остави коментар