Защо ЕСПЧ осъди България на близо 5700 евро?

0
ЕСПЧ

България е осъдена в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради публични изявления на лидера на “Атака” Волен Сидеров. Въпреки, че те не са били приети за дискриминационни от българските съдилища. Става дума за речи на Сидеров отпреди 15-ина години, когато беше избран за депутат. 

Поредните осъдителни решения са по две дела – „Бехар и Гутман срещу България“ и „Будинова и Чапразов срещу България“. Те се отнасят до системната антисемитска и антиромска реч на Сидеров.

Делата стигат до Европейския съд по правата на човека, след като през август 2012 година  Върховният касационен съд потвърждава отказите на Софийския районен и на Софийския градски съд.

Българските съдилища отказаха да осъдят Сидеров за антималцинствени публикации и речи в различни медии, митинги и в парламента. И първата и втората съдебна инстанция приемат, че целта на изявленията на Сидеров не е била да създаде враждебна, обидна или застрашителна среда за малцинствата. Както и че той не е бил в състояние да повлияе на аудиторията. Сезиран, ВКС отказа касационно обжалване на решението и така е сложена точка на спора на национално равнище.

Според ЕСПЧ националните съдилища са омаловажили капацитета на изявленията на Сидеров. И вместо това са ги определили като легитимен дебат по обществено значими въпроси. Отдадена е била голяма тежест на свободата на изразяване на Сидеров. Това става за сметка на омаловажаване на ефекта от изявленията му върху етническите роми в България

И по двете дела не се присъждат обезщетения. България е осъдена да плати само разноските по делата, които са близо 5700 евро.

Източник: legalworld

Остави коментар