Защо да добавите Грузия към списъка с бъдещи пътувания?

0
Защо да добавите Грузия към списъка с бъдещи пътувания?

Защо да добавите Грузия към списъка с бъдещи пътувания?

Грузия – удивителна държава, разположена от другата страна на Черно море. В последните няколко години тя започна да привлича все повече и повече туристи заради своите култура, природа, кухня и цялостната си уникалност. Ако все още не сте посещавали тази бивша съветска република, то непременно трябва да я добавите към списъка си за бъдещи пътувания.

Невероятна Грузинска природа

Страната е разположена между Азия и Европа и дори е спорно към кой от двата континента принадлежи. На запад граничи с Черно море и заема централната източна част на Кавказ. Всички тези фактори оформят невероятната природа на страната.

Ако сте човек, който обича да е сред природата и харесвате да сте заобиколени от масивни планини, гори, морският бряг или пък да се наслаждавате на безкрайните прекрасни гледки на хоризонта, то тогава няма как да не се влюбите в тази страна. Столицата Тбилиси, заобиколена от хълмове малко ни напомня за нашия Пловдив.

Грузинските планини безспорно са едни от най-красивите и именно заради тях в последните години интереса на туристите към страната е все по-голям. Ако сте планинари, то със сигурност ще се влюбите в Грузинските планини.

Едни от най-високите върхове в страната включват Казбек, Шхара, Ушба, Джанга и други. Тези върхове са на 4 000 метра, а някои от тях дори и на повече от 5 000+ метра надморска височина. Ако решите да изкачвате някой от тези върхове, то бъдете добре подготвени и с подходящата екипировка.

Освен многото високи върхове, страната предлага и множество възможности за преходи. Най-популярният еднодневен преход е от ледникът Гергети, който се намира в подножието на връх Казбек на 3 200 метра надморска височина.

Когато поемете на поход в Грузия е добре да знаете, че в някои от планините има високо разположени села. Там бихте могли да откриете къща за гости, в която да отседнете. Като цяло в планините няма хижи, затова е добре да носите със себе си палатка, в случай че ви се наложи да пренощувате някъде.

Защо да добавите Грузия към списъка с бъдещи пътувания?
Защо да добавите Грузия към списъка с бъдещи пътувания?

Гостоприемството на местните хора

Като цяло местното население на Грузия са много топли и гостоприемни хора. Но това можете да го усетите по-скоро в по-малко населените места. В столицата Тбилиси не се усеща толкова това, което може би е нормално заради големия град и многото хора там.

Столицата Тбилиси

Столицата Тбилиси е разположена в Тбилиската котловина, на двата бряга на река Кура. Надморската височина на града варира между 380 и 770 метра. Населението на града надхвърля един милион жители. Градът разполага с международно летище, а макар и да има изградена трамвайна мрежа, основният начин за транспорт в града си остават маршрутките. Градът е голям и със сигурност има какво да се види в него.

– Разгледайте старият град на Тбилиси – лабиринт от тесни и симпатични улички в центъра на града.

– Ботаническата градина на града – в нея дори има водопад, в който е разрешено да се изкъпете, в случай че ви се прииска.

– Мостът на мира – за този мост местните казват, че не си бил в града, ако не си минал поне веднъж по него.

– Паркът Мтацминда – това е увеселителен парк, от където можете да се любувате на гледки към целия град.

И още много други.

Защо да добавите Грузия към списъка с бъдещи пътувания?
Защо да добавите Грузия към списъка с бъдещи пътувания?

Грузинската кухня

Страната е известна с националната си кухня, която е богата на месни ястия, но съща така предлага и много вегетариански такива. Когато отидете в Грузия задължително опитайте местният им хляб – Пури и питката със сирене – Хачапури.

Непременно опитайте и хинкали. Това е национално ястие от грузинската кухня, което според легендите е измислено по време на тежка битка на персите в планината. Хинкалите представлява тесто, което е пълно с различни видове месо, най-често е смес от свинско, говеждо и овче. Ястието е варено, а формата му наподобява кисийка.

Грузинското вино

Освен с кухнята си, Грузия е известна и с виното си. Много от грузинските традиции са свързани с вино, затова и то е неизменна част от всички празненства и ритуали в страната. На територията на страната се отглеждат над 400 сорта грозде, а един от най-известните райони за отглеждане и производство на вино е Кахети, в източната част на Грузия.

Древната традиция за производството на вино в глинени делви е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Из центъра на Тбилиси, както и в стария град, има множество винарни, които предлагат безплатни дегустации на различни видове вино.

Остави коментар