Защита на българското сирене и кисело мляко

0
българското сирене и кисело мляко

България изпрати заявления за вписване на “Българско кисело мляко” и “Българско бяло саламурено сирене” като Защитени наименования за произход в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Заявленията са подадени от сдружението “Български традиционни млечни продукти”.

Комисия към МЗХГ е прегледала всички приложени документи към подадените заявления-спецификации. Имало е редица работни срещи с представители на сдружението. Това е станало с цел отразяване на бележките и коментарите на МЗХГ и прецизиране на текстовете.

Предстои ЕК да стартира процедура по проучване на документацията, която би трябвало да продължи не повече от шест месеца.

Ако този срок бъде надхвърлен, ЕК писмено посочва причините за това.

Освен преглед и изпращане на коментари и бележки от страна на ЕК за отразяване до България, право на възражение по процедурата ще имат, както държавите членки на ЕС, така и трети страни. При липса на такова, наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.

От министерството отбелязват, че чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС. Както и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя, срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба.

Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентността и достъпа на български продукти до нови пазари.

С регистрацията на “Българско кисело мляко” и “Българско бяло саламурено сирене” ще се постигне защита и затвърждаване на добрата репутация и високото качество на тези традиционни български продукти. Това отбелязваха в прессъобщението.

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания “Горнооряховски суджук” и “Българското розово масло”. Както и пет храни с традиционно специфичен характер – “Филе Елена”, “Луканка Панагюрска”, “Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и “Пастърма говежда”. Те са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

“Странджански манов мед”/”Манов мед от Странджа” бе първият български продукт със Защитено наименование за произход.

На европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

Източник: legalworld

Остави коментар