Започва масово тестване на учители в Област Пловдив

0

https://unsplash.com/photos/yYhZuITR9Go

Масовото тестване на учители у нас започна с училищата в Пловдив и областта, съобщи началникът на Регионално управление по образование Иванка Киркова.

Педагогическите специалисти във всички 193 училища в областта са общо 6913. Тестването не е задължително и е с препоръчителен характер. В някои училища в региона процедурата е започнала вчера, а днес предстои и в пловдивските. Засега не е ясно дали ще има масово тестване на педагогическия и помощния персонал в детските градини. Възможно е това да се направи на по-късен етап.

Тестването в учебните заведения се организира от Регионалната здравна инспекция, която от своя страна е възложила провеждането на общините. Самата манипулация се извършва от медицинските работници на съответното училище, които са били предварително обучени. Резултатът от бързия тест излиза до 15-20 минути. Ако антигенният текст е положителен, пациентът се изпраща на PCR тест.

Тестването с антигенен тест се прави за спокойствие на ученици и родители, след като учениците се върнаха в учебните зали за провеждане на практики и изпити и дейности, които не могат да се провеждат в електронна среда. Присъствените занятия ще се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки. По този начин ще бъдат организирани областните и общинските олимпиади. Така няма да има съмнения за приема в Математическата гимназия например, коментира Иванка Киркова.


Източник: plovdiv24

Остави коментар