За паркирането и глобите в София

0

Залепен стикер на прозореца на колите ще показва, че сме глобени за неправилно паркиране в София, а фишовете няма да се обжалват, ще има снимков материал.

От 02.11.2020 служителите на Център за градска мобилност на място ще отпечатват санкцията с таблет и принтер, като глобата ще бъде поставяна на предното стъклото на автомобила, паркиран в нарушение. За доказателство контролиращите ще правят снимков материал, който ще доказва извършеното нарушение. А глобата ще е между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението. Глобите няма да могат да се обжалват, а също така нямат и давност.

Системата на Центъра за управление на трафика трябва да бъде свързана с тази на „Пътна полиция“. Така в реално време от центъра ще уведомяват КАТ за всяко заснето нарушение – минаване на червено, говорене по телефон без хендсфри или неправилни маневри. Системата на центъра за управление на трафика вече засича каране в бус лента. Камерите по светофарите ще следят и за неправилно паркиране. Санкционирането ще става чрез фиш.

„Човекът, който е паркирал неправилно, ще си получи фиша и по пощата на постоянния адрес. Целта е с по-малко хора да можем да санкционираме повече пътни превозни средства и да можем да покрием по-големи терени в столицата и така местата в различните квартали, където има проблеми с неправилното паркиране, да започнат да се изчистват. Парите от глобите отиват в Столична община, а не в ЦГМ. Идеята е да освободим тротоарите и местата за пешеходците“.

Вече вдигнаха 29 изоставени коли в „Младост“. В столичния район „Младост“ продължава разчистването на изоставени автомобили, съобщиха на официалната страница във фейсбук от общината. Стари автомобили, паркирали по тротоари и зелени площи, се стикират и след това се премахват. Жителите на софийския район разказват, че има стари автомобили, които седят с години, непотърсени от собствениците.

В София вече глобяват и неприсъствено за неправилно паркиране.

От днес, служители на Центъра за градска мобилност обикалят по улиците в София и ще налагат неприсъствено глоби за неправилно паркиране, съобщиха от Столична община. Те разполагат с таблет, чиято система ще е свързана с тази на МВР, за да имат достъп до данните на водачите и принтер, с чиято помощ на момента ще се принтира фишът. Той ще се закрепя за автомобила и няма да може да се обжалва. Срокът за плащане на глобата е 7 дни.

Неприсъственото връчване на глобата означава, че няма да е необходимо водачът да е в превозното средство, за да бъде глобен. Фишът ще се придружава и с доказателствен материал за извършеното нарушение.

Глoбитe щe вapиpaт oт 20 дo 200 лв., ĸaтo зa мoмeнтa c пpиopитeт ce пpoвepявa пapĸиpaнeтo пo cтoличнитe бyлeвapди, ĸъдeтo ce движи гpaдcĸият тpaнcпopт и ce възпpeпятcтвa пpeминaвaнeтo нa пeшexoдци и вeлocипeдиcти. Зa пapĸиpaнe въpxy тpoтoap caнĸциятa щe e 50 лв., a въpxy инвaлиднo мяcтo 200 лв. Πapĸиpaлитe въpxy мapĸиpoвĸa пъĸ щe ce глoбявaт c пo 20 лв. Фишът щe ce издaвa нa имeтo, нa ĸoйтo e peгиcтpиpaн aвтoмoбилът, нeзaвиcимo oт ĸoгo e нaпpaвeнo нapyшeниeтo. Caнĸциятa влизa в cилa вeднaгa щoм cтиĸepът e пocтaвeн.

Остави коментар