За новите регулации в България и Унгария от Facebook

0
регулации в България и Унгария от Facebook

Facebook обяви въвеждането на нови регулации в България и Унгария. Екип ще проверява публикации в социалната мрежа за невярна или подвеждаща информация.

Социалната мрежа ще работи в партньорство с AFP, проверител на фактите, сертифициран чрез Международната мрежа за проверка на факти (IFCN). Като част от борбата с дезинформацията, Facebook си партнира с независими проверители на фактите от цял свят, които преглеждат и оценяват достоверността на съдържанието.

„Щастливи сме да стартираме нашата програма за проверка на съдържанието в България с AFP. Борбата с фалшивите новини е отговорност, която приемаме сериозно, затова непрекъснато работим в посока на това да ограничим разпространението на неверни новини на нашата платформа. AFP е ключов партньор на Facebook по отношение на проверката на съдържанието с журналисти от целия свят, участващи в процеса. Очакваме с нетърпение да продължим партньорството си с тях, разширявайки програмата и в България.“

Якоб Туровски, ръководител на отдел „Обществени политики“ във Facebook за Полша, Прибалтика, Румъния и България.

„След Полша, Балканите, Чехия, Словакия и Румъния добавянето към списъка и на Унгария и България ще помогне на AFP да укрепи своята мрежа за проверка на съдържанието в Централна и Източна Европа и да се бори с дезинформацията в тази част на континента. AFP също ще затвърди позицията си на лидер в региона по отношение на проверка на фактите – сега агенцията обхваща 17 европейски държави и работи на 12 различни европейски езика.“

каза Кристин Бухагиар, регионален директор на AFP в Европа.

Към момента Facebook си партнира с над 80 проверители на факти на над 60 езика в световен мащаб. Той инвестира и в нови начини за допълнителни регулации в това направление.

Двама журналисти – по един от двете държави, се включват в европейския екип на Facebook, който следи съдържанието на мрежата.

Целта е да се ограничи разпространението на:

  • Публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят;
  • Манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения;
  • Конспирации, подстрекаващи към насилие;
  • Потискане на правата на гласоподаватели;
  • Информация, която нарушава правилата на Facebook;
  • Неверни твърдения, свързани с COVID-19 и ваксините срещу коронавируса;

Публикации с подобно съдържание ще бъдат маркирани или премахвани. А дейността на профилите, разпространяващи такива, може да бъде ограничена. Това включва както реклами, така и потребители, които разпространяват „спам” съдържание, както и т. нар. „кликбейт” заглавия – публикации, които целят генерирането на приходи чрез кликове.

Eкипът, който ще отговаря за тези регулации на съдържанието, ще се ориентира чрез подадени сигнали, докладвани публикации или коментари.

Когато проверителите на факти оценят дадена история като невярна, Facebook я показва по-надолу във фийда на потребителите. Като по този начин значително намалява нейното разпространение. Това спира споделянето на измамна информация и намалява броя на хората, които я виждат.

Ограничава се и разпространението на страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини. Като се премахва и опцията им за реклама.

Маркирайки дадено съдържание като фалшиво, Facebook предупреждава хората, които го виждат или се опитват да го споделят, че информацията в него е невярна. Проверителите на факти не премахват акаунти или страници от Facebook.

Очаква се регулациите да влязат в сила в следващите няколко седмици.

Източник: dariknews

Остави коментар