За мъжете – брадата е символ на мъжественост

0

За мъжете - брадата е символ на мъжественост

Брадата е символ на мъжественост. В последните няколко години все повече е модерно мъжете да си пускат брада, било то дълга или къса. На пазара се появиха всякакви по вид продукти, които да се грижат за добрия вид и оформянето на самата брада.

Докато при някои от представителите на силния пол имат нужда от често бръснене и подкъсяване на брадата, то други, колкото и да искат не могат да се похвалят с кой знае каква растителност.

Нивото на тестостерон е определящо за окосмяването както по тялото, така и за лицето. Една от причините за по-силното окосмяване при някои обаче са хормоните, а именно хормона андроген. Именно този хормон, който се отделя от надбъбречната жлеза, стимулира активността на мъжките полови органи и подпомага развитието на вторични мъжки полови белези.

Почти всички мъже имат еднакво високи нива на тестостерон, но тези, който са с по-дълги бради успяват да синтезират по-пълноценно андрогена. Затова и наличието или отсъствието на брада до известна степен е генетично заложено във всеки един от нас.

Друг интересен факт е, че повечето мъже, чиито организъм възприема по-добре тестостерона и го преобразува в андроген, са много по-склонни към оплешивяване. В повечето случаи това оплешивяване идва в по-ранна възраст. Колкото повече тестостерон, толкова повече и дихидротестостерон. Това е причината често да виждаме плешиви мъже, с гола глава, а в същото време с дълга брада.

Възможно е липсата на брада да се дължи на автоимунно заболяване. Алопеция е заболяване, което е свързано със загубата на коса, най-често на скалпа. В повечето случаи се появяват малки кръгли огнища на косопад. Самото име „Алопеция“ идва от гръцката дума за „лисица“, защото лисиците сменят козината си и по време на тази смяна имат плешиви петна.

Снимка: wikipedia.org
Снимка: wikipedia.org

За щастие това заболяване е лечимо, стига да се постави точната диагноза и да се назначи правилното лечение.

Липсата на желязо също влияе на растежа на косата и брадата при мъжете. При дефицит на желязо се ограничава количеството на здрави червени кръвни тела, а именно те пренасят кислорода до различните части на тялото. При липса на такива космените фоликули не могат да си набавят достатъчно кислород и растежът на брадата е значително труден, в някои случаи дори невъзможен.

Същият ефект има и тютюнопушенето.

Има някои полезни практики, които могат да помогнат за растежа на брадата, стига човека да не страда от някое от по-горе изброените заболявания.

Ексфолирането на кожата на лицето поне по веднъж седмично ще премахне мъртвите клетки, като по този начин косъмчетата могат да израстат по-лесно.

Маслото от евкалипт също може да подпомогне растежа на брадата. Необходимо е то да се втрива в кожата на лицето веднъж или два пъти на ден. Със същата цел може да се използва и масло от кокос и розмарин.


Вижте още:
Семейните скандали удължават живота на мъжа
Пиенето на вода в големи количества е опасно
Над 15 доказани ползи на куркумата за здравето ни


 

Остави коментар