За инфлуенсърите няма граници

0

Ако следите риалити звезди и инфлуенсъри в социалните мрежи, има голям шанс да видите техни снимки по бански от екзотичните плажове на Дубай и Малдивите. Този вид съдържание не секва, въпреки че част от по-големите държави наложиха пълен локдаун, препоръчват самокарантинирането и празниците в тесен кръг.

Докато на милиони хора по света се препоръчва да пътуват само по неотложни причини, за някои популярни в онлайн пространството личности пандемия като че ли не съществува.

Напливът със снимки от почивки в социалните мрежи – дори по време на пандемията – до голяма степен се дължи на бизнес съображения. Периодът декември-март тенденциозно е заделен на публикации от плажа или басейна. Личностите с хиляди и милиони последователи носят бремето да задържат интереса на аудиторията си и имиджа на страниците си в социалните мрежи.

Слабата ангажираност, каквато предполага периодът на карантина, е равен на отдръпнали се клиенти, по-малко продукти за реклама и по-ниски приходи.

Ким Кардашиян например обикаля света, въпреки че положението с коронавируса в САЩ става все по-лошо. Риалити звездата плава, гмурка се и рекламира почивки, докато много американци не могат да се видят с близките си заради опасността да ги заразят.

Моделът на Victoria’s Secret Сара Сампайо насърчва своите 7,5 милиона последователи в Instagram “да преследват водопадите”, докато в коментарите я съвтват да си стои вкъщи или поне да не пътува толкова често.

Равнодушен към пътуванията не е и руският блогър Мурад Осман, известен със серията си от фотографии с хаштаг #FollowMeTo. С бременната му съпруга за последните няколко месеца са обиколили Русия, Дубай и Италия.

Снимките от плажа не са необичайни и за популярни лица в България.

От профила на Николета Лозанова в Instagram се вижда, че е на почивка в Малдивите – район, който Министерството на външните работи е поставило в червена зона, т.е. за пътуване само при крайна необходимост. А във фийда на плеймейтката са предимно снимки от плажа.

От пътувания не се въздържат и британските инфлуенсъри напук на третия локдаун в Обединеното кралство. Платформите за споделяне са пълни със снимки от Обединените арабски емирства и по-конкретно от Дубай. ОАЕ е оставил отворен коридор за британците – срещу отрицателен PCR тест и 10-дневна карантина те са свободни да посетят страната.

Бърз поглед върху секциите с коментари под снимките показва, че част от последователите не са доволни от рекламата на екскурзии, докато много хора са принудени да останат под ключ, за да ограничат разпространението на вируса.

А какви са правилата?

За европейците от 15 юни миналата година е налична платформата Re-open EU, която обединява пакет от мерки при пътуването зад граница с цел да се спазват здравните мерки в съответната държава, а на 13 октомври държавите в Европейския съюз приеха препоръка за ограничаване на свободното движение в отговор на втората вълна от COVID-19.

Пътуващите задължително трябва да се подложат на тест или карантина, а указанието е да напускат страната само по служебен ангажимент, като ограничават контактите си.

Правилата са още по-затегнати за страните с висок брой на заразени. От началото на годината във Великобритания е наложен трети локдаун, американците също масово са по домовете си и макар че пътуванията зад граница не са спрени, съветът към хората е да се въздържат.

Рискът човек да остане блокиран в държавата, в която е на почивка, отдавна не е спекулация. Социалните мрежи обаче показват, че много инфлуенсъри са готови да го поемат, за да рекламират тенденциозна дестинация за екскурзия или поне да поддържат интереса към себе си.

Затворените летища и отменените полети са един съвсем реалистичен вариант в ситуация на пандемия – вариант, който обаче няма място в лъскавите снимки на безгрижния лайфстайл.

Остави коментар