За границите на Шенген

0

Германският канцлер заяви, че е спешно необходимо Европа да реформира отвореното гранично Шенгенско пространство в светлината на скорошните терористични атаки, съобщава “Ройтерс“.

“Искам да спомена системата за влизане-излизане в Шенгенското пространство, която трябва да бъде готова през 2022 г. Жизнено необходимо е да се знае кой влиза и кой напуска Шенгенското пространство. Ние нямаме за цел да противопоставим исляма на християнството. Осъждаме всякакъв вид религиозна омраза” – каза тя.

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова ЕС да изпълни австрийския план за борба с тероризма, който се състои от три точки:

  1. Борба срещу чуждестранните бойци терористи;
  2. Борба с политическия ислям;
  3. Защитата на външните граници на ЕС. Курц заяви това в съвместна видеоконференция с лидерите на Франция, Германия и Холандия, както и институциите на ЕС за борба с тероризма.

“Необходимо е да се приложат мерките, за които настояваме отдавна … Искам специално да подчертая три точки: имаме постоянна заплаха от хиляди чуждестранни терористични бойци, воювали в Сирия или Ирак за “Ислямска държава”, но сега те са се върнали. Някои от тях изобщо не са могли да отидат там, защото не им е било позволено да го направят. Много от тях са в затвора, някои вече са освободени. Тъжната новина е, че повечето от тези, които са в затвора, ще бъде освободени през следващите години” – заяви Курц.

Курц е убеден, че “политическият ислям и радикализацията са отрова, това е благодатна среда за тероризъм”. “Радвам се, че днес успяхме да постигнем съгласие по някои въпроси. Мисля, че е важно министрите на вътрешните работи да обсъдят това в петък (13 ноември). Много мерки, които трябва да бъдат приложени, са отдавна известни, сега те трябва да бъдат приложени съвместно.” – каза той.

Остави коментар