Япония въвежда нов данък за туристите

0
Япония въвежда нов данък за туристите

Япония въвежда нов данък за туристите

От днес Япония въвежда нов данък, който е на стойност от 1000 йени, което се равнява приблизително на около 9 долара. Всички туристи, независимо от тяхната националност ще бъдат задължени да заплатят въпросната сума преди да напуснат страната. Според вестник „Джапан таймс“ това е първият нов данък в Япония от 27 години насам.

Сумата ще бъде включена в цената на самолетните или круизните билети. По този начин ще се избегне туристите да извършват допълнителни действия. Изключение правят пътниците с частни самолети. Те ще трябва да заплатят таксата преди излитането им.

Данакът не важи за деца до две годишна възраст, транзитно преминаващи, които ще напуснат страната до 24 часа, хора, които подлежат на депортация, както и пътници, които са се оказали в страната поради извънредни обстоятелства, като например аварийно кацане. Чуждестранни дипломати и членове на екипажите на самолети и кораби също ще бъдат освободени от заплащането на таксата.

Плановете на японските власти са тези приходи да бъдат използвани за развитието на туристическата инфраструктура преди летните олимпийски игри в Токио през 2020 година. По предварителни изчисления данака би донесъл около 50 милиарда йени (около 460 милиона долара) за една година.

Подобен данък вече е въведен и в други страни, сред които са Австралия и Южна Корея.

Остави коментар