Колко достъпен е WordPress и може ли всеки да има сайт на тази платформа

WordPress – от платформа за безплатни блогове до пълноценна система за изграждане на уебсайтове от всякакъв вид.

Колко достъпен е WordPress и може ли всеки да има сайт на тази платформа

През последните години една безплатна онлайн платформа успешно превзема света. Тя позволява на милиарди хора и фирми да представят пълноценно себе си и дейността си онлайн. Не, това не е някоя от социалните мрежи, които използваме ежедневно, а системата за управление на съдържанието в интернет WordPress.

WordPress съществува от 2003 година. Към днешна дата, над 40% от сайтовете по света са базирани на нея. През годините се сформира широка общност от разработчици. Това я превръща от платформа за безплатни блогове, в пълноценна система за изграждане на уебсайтове от всякакъв вид. Ежедневно се създават корпоративни сайтове, медии, портали, онлайн магазини и разнообразни други проекти чрез нея.

През 2010 г. собствеността върху платформата е прехвърлена към WordPress Foundation, което гарантира нейното развитие като независима система с отворен код, върху която се развиват множество различни частни играчи. Именно тази значима промяна обезпечава през годините развитието на мащабната екосистема от допълнителни функционалности (плъгини), шаблони (теми) и услуги около WordPress, която в крайна сметка е причина за бурното развитие на платформата и превръщането й в днешния интернет хегемон.

Любопитно е, че..

Въпреки този впечатляващ успех, напоследък WordPress става дори още по-достъпна за широката публика. Въвеждането на новия редактор на блокове Gutenberg улеснява допълнително работата с платформата от хора без технически познания. Именно това развитие налага на дневен ред въпроса – Възможно ли е днес всеки да има свой WordPress сайт?

СуперХостинг.БГ от години подкрепя развитието на WordPress у нас. Компанията е интегрирала платформата в своята хостинг администрация, позволявайки на всеки да си създаде сайт с няколко кликвания. Затова и около 80% от сайтовете, хоствани от нея, са създадени именно с тази система. В добавка фирмата е разработила и множество инструменти за по-лесно управление на WordPress сайтове и повишаване на тяхната сигурност и ефективност, като WordPress Manager. Компанията подкрепя активно и общността около тази платформа, както и много събития в тази сфера у нас.

Друг важен фактор, който повишава достъпността на платформата за българските собственици на сайтове е въведената от СуперХостинг.БГ услуга Професионална WordPress поддръжка. Тя помага на собствениците на сайтове с бегли технически познания или пък на онези, които нямат време да се погрижат за проблеми по сайтовете си. Това разширява допълнително възможностите за стартиране на онлайн бизнес или създаването на разнообразни други креативни проекти в дигиталното пространство.