Вулканът Етна – ново зрелищно изригване

0
Вулканът Етна

Околни села бяха засипани с пепел и камъчета от лава

Вулканът Етна на италианския остров Сицилия изригна особено зрелищно и изхвърли стълб от пепел и лава върху околните села. Това е най-новото от поредица изригвания, започнали в средата на февруари. 

Италианският национален институт по геофизика и вулканология съобщи, че мощното изригване в 2 ч. вчера сутринта е било 10-ото от 16 февруари насам. Тогава най-активният вулкан в Европа започна да прави впечатляващи демонстрации, оцветявайки нощното небе в стряскащи оттенъци на оранжево и червено.

През по-голямата част от нощта засилващи се трусове разтърсваха планината.

Вчера сутрин пепел и камъчета от лава засипаха 8 села по склоновете на Етна. От югоизточния кратер е изригвало лава и бавно се е стичала по ненаселената част на кратера. Това се е случвало и през последните 3 седмици, посочи институтът.

Колоната от пепел и лава е достигнала височина от 10 000 метра. Коментират учените, които наблюдават вулканичната активност със специална апаратура от обсерватория в Източна Сицилия.

Местните хора измитаха пепелта и камъчетата от стъпалата на входните си врати и балконите си.

Те са покрили с килими, одеяла и парчета картон паркираните на открито автомобили, за да може по-лесно да ги изчистят след поредното изригване. Ветровете помагаха за отнасянето на пепелта в източна посока, съобщи институтът. 

След последните изригвания няма съобщения за ранени и сериозни щети.

Малко преди обед вчера, поредната проява на вулканът Етна започнала да затихва, а потокът от лава намалял.

Няколко часа по-късно вулканичните трусове се засилили, обяви институтът в съобщение. Учените от италианския институт по вулканология казват, че няма начин да бъде предсказано кога сегашната особено силна активност може да стихне.

Източник: nova

Остави коментар