Всичко за ползите от колагена

0
Всичко за ползите от колагена

Всичко за ползите от колагена

С напредването на възрастта и поради постоянното натоварване, ставите ни се износват, а хрущялът може да се разпадне. На практика – ще загубим своите амортисьори, а всички знаем какво е автомобил без амортисьори. Всяко едно движение ще се превърне в болка, когато костите започнат да се трият една в друга. Редовният прием на колаген ще ни спести това.

Какво представлява колагена?

Колагенът е дълговерижен протеин, който е съставен от 19 различни аминокиселини. Това е най-широко разпространеният протеин в тялото ни. Думата „колаген“ идва от гръцки и буквално означава „производство на лепило“. Това прави и колагенът – поддържа структурата и еластичността на кожата ни, чревната бариера, мускулите, сухожилията и ставите.

Приемът само на колаген обаче не е достатъчен. Необходимо е да вземаме паралелно и витамин Ц, както и да включим много плодове и зеленчуци в своята диета. Между 15 и 18 век са загинали два милиона моряци, болни от скорбут. Те са имали в изобилие месо и мазнини, които са източник на колаген, но въпреки това не са имали ползва от него, защото не са приемали никакви плодове и зеленчуци. Без витамин Ц тялото ни не може да произвежда и абсорбира колагена. Запомнете, че всички витамини имат своето предназначение и повечето вървят по двойки с други хранителни вещества.

Всичко за ползите от колагена

Кога се нуждаем от колаген?

Около 35-годишна възраст производството на колаген започва да се забавя. След като навършим 40, нашият колаген започва да намалява по-бързо, отколкото тялото ни може да смогне да произведе. До 60-годишна възраст повече от половината колаген в тялото ни ще изчезне. Не можем да предотвратим изцяло този процес, но можем да го забавим.

Колагенът като хранителна добавка

На пазара можем да открием много видове колаген, но основно те са само два – на животинска основа и на растителна основа. За животинският е ясно откъде идва. В колагена за вегетарианци няма същински колаген, а съставки, които се активират в тялото ни и стимулират организма сам да си го произведе.

Как тялото ни произвежда колаген?

Тялото ни произвежда колаген непрекъснато, всеки ден, като използва наличното витамин Ц и какъвто и да е протеин от храната, която приемаме. По този начин образува малки молекули, наречени проколаген. Когато молекулите на проколагена станат много, те започват да се слепват и да образуват мрежа от струни – онова, което наричаме колаген.

Здравословният начин на живот също ни помага да произвеждаме повече колаген. Цигарите, алкохолът, липсата на достатъчно сън и твърде малкото упражнения карат тялото ни да забавя производството му.

Ползи от колагена за здравето ни

1. Кожа – в козметичната индустрия колагенът е най-предпочитам за запълване на фини линии и бръчици. Използва се под формата на инжекции, но ефектът им е краткотраен. Ако трябва да избирате между крем с колаген и хранителна добавка – изберете добавката, защото кожата абсорбира много малка част от козметиката, с която я третираш. Причината за това е силната кожна бариера, която ни предпазва всеки ден от вируси и фини прахови частици.

Всичко за ползите от колагена

2. Стави – не е нужно да сте спортист, за да изпитате болка в ставите. Колагенът действа като масло върху ръждясал механизъм. Киселините в колагена имат и противовъзпалителни свойства, които облекчават сковаността ви.

3. Чревна бариера – микроскопичните власинки в червата ни са направени от колаген. Благодарение на тях ние абсорбираме повече хранителни вещества.

4. Мозък – високите нива на колаген могат да ни предпазят дори и от Алцхаймер. Недостигът на колаген води до спонтанна клетъчна смърт и високи нива на оксидативен стрес.

5. Стрес – колагенът предотвратява натрупването на плака в артериите, което пък понижава вероятността от инфаркт.

6. Кости – колагенът храни клетките, които отговарят за костите. Те се наричат остеобласти и помагат за предотвратяването на остеопорозата.

Остеопороза

Тя засяга много възрастни и се получава неусетно. Остеопорозата прави костите ни по-податливи на фрактури и счупвания, дори при леки удари. Остеопорозата е причината и за костни и ставни болки. Ранните симптоми на заболяването включват лесно пукване или чупене на кости, болки и намаляване на ръста. Сигурно сте забелязали как възрастните хора се изгърбват и „смаляват“ и това е една от причините. Колагенът не е единственият начин да се справим с трудното положение – има и храни, които ще засилят ефекта на добавката.

Храни, които да приемаме с колаген

Всичко за ползите от колагена

1. Кокосово масло – често се смята суперхрана. Помага за изграждането на плътни кости и поради антиоксидантните си свойства. Подобрява абсорбацията на магнезий, калций и колаген. Можете лесно да замените слънчогледовото олио с кокосово масло. Някои дори го прибавят към кафето си за аромат.

2. Тъмнозелени зеленчуци – обикновено имат високо съдържание на калций. Сред тях ще откриете кейл, спанак, зеле и подобни. Яжте всеки ден по една голяма салата. Ако не обичате някой от тези зеленчуци, винаги можете да си направите смути по ваш вкус. Един плод е достатъчен за да маскира вкуса им, а и ще допринесе с нещо за хранителния ви режим.

3. Храни богати на витамин Ц – плодовете и зеленчуците, в които се съдържа най-голямо количество са портокали, киви, броколи, лимони, карфиол, брюкселско зеле и чушки.

Упражнения

Физическата активност също спомага. Трябва да поддържате тялото си, дори и в напреднала възраст. Знаете, че не разполагате със същото количество енергия като тийнейджър, но не можете да се откажете от упражненията и от правилната фитнес програма. Ако поддържате мускулите си, те ще направят същото и за костите ви. Дори не е нужно да тренирате силово – редовните разходки, сутрешното разтягане, плуването, карането на колело и леките упражнения също са чудесен начин да запазите добрия тонус.

Дори и да не го осъзнавате все още, колагенът вече е част от живота ви и от вас зависи дали това ще е така и утре и вдругиден. Ежедневно вършите много неща, благодарение на колагена, за които вероятно дори и не сте се замисляли. Така, че не забравяйте за него и с напредването на възрастта гледайте постоянно да снабдявате тялото си с източници и начини, чрез които да се сдобие с този така важен протеин.

Остави коментар