Вредни ли са пластмасовите кутии за храна?

0
Снимка: webstaurantstore.com

Снимка: webstaurantstore.com

Минаха коледните и новогодишни празници и най-вероятно във всяка къща е останало значително количество от приготвената храна.

В почти всяко домакинство има пластмасови кутии, в които се съхранява някаква храна. Някои от нас използват тези кутии за да предпазят храната от изсъхване, за да не се смесват различните аромати в хладилника, за да заема по-малко място от съда, в който е приготвена и т.н. Много често използваме пластмасата в нашето ежедневие, без дори да се замисляме дали не си вредим по този начин.

За да разберем дали даден пластмасов съд е годен за употреба за съхранение на храна, то трябва да обърнем внимание на това за какво е бил предназначен. Ако на дадената кутия има символ под формата на чаша с вилица, то значи не е проблем материалите, от които е направена кутията да влязат в контакт с хранителни продукти.

Също така трябва да обръщаме внимание на символите за употреба на самата кутия – дали е подходяща за микровълнова печка, дали няма проблем за съхранение при ниски или минусови температури, дали е подходяща за миене в съдомиялна машина и др. Ако не спазваме указанията за употреба, то може да позволим токсичните частици от пластмасата да се смесят след това с храната и по този начин ще ги пренесем в организма си.

Една от най-големите опасности, които се свързват с пластмасовите изделия е Бисфенол А. Това е токсичен агент, който се използва за модифициране на характеристиките на материалите. Бисфенол А е синтетично вещество, променящо функционирането на хормоналната система. Често то се свързва с редица сериозни болести като рак, диабет, безплодие, аутизъм, сърдечно-съдови заболявания и други.

Препоръчваме ви да използвате стъклени кутии за съхранение на храна, плодове и зеленчуци.


Вижте още: Тефлоновите тигани са вредни за здравето


Остави коментар