Военния флот на Китай и САЩ от CNN

0
флот

Между 2015 г. и днес Китай е събрал най-големите военноморски сили в света. Страната вече работи да направи военния си флот страховита сила и далеч от китайските брегове, пише CNN. 

Си Дзинпин, най-могъщият лидер в страната след Мао Цзедун, заяви на 12 април 2018 г. „Задачата за изграждане на мощен флот никога не е била толкова спешна, колкото е днес”.

Китай вече правеше скок в корабостроенето, какъвто малцина са виждали. През 2015 г. Си предприе обширен проект за превръщане на китайската армия в бойна сила от световна класа, достоен съперник на американските военни. Той беше поръчал инвестиции в корабостроителници и технологии, които продължават с пълна сила и днес.

През 2015 г. военноморският флот на Китайската народно-освободителна армия разполага с 255 кораба във флота си.

Данните са дадени от американското управление за военноморско разузнаване (ONI). Към края на 2020 г. тя вече е имала 360, с 60 повече от американския флот, според прогноза на ONI.

След още четири години китайският флот ще разполага с 400 кораба, прогнозира ONI.

„Военноморските сили на Китай са се утроили само за две десетилетия. Вече командвайки най-големите военноморски сили в света, Китайската народна република изгражда с тревожна скорост модерни наземни бойни единици. Както и подводници, самолетоносачи, бойни самолети, десантни кораби, подводници с балистични ядрени ракети, големи кораби за брегова охрана и полярни ледоразбивачи“.

Това се казва в доклад от декември от лидерите на американския флот, морската пехота и бреговата охрана. 

Някои от тях ще бъдат равни или по-добри от всичко, което САЩ или други военноморски сили могат да пуснат във водата.

„Китайската народно-освободителна армия получава от корабостроителната си индустрия все по-усъвършенствани, способни плавателни съдове.“

пише Андрю Ериксън

Андрю Ериксън е професор в Института за морски изследвания на Китайския морски военен колеж, във вестник от февруари.

Докато Китай се очаква да изгради 400 кораба до 2025 г., целта на настоящия план за корабостроене на ВМС на САЩ, план без фиксирана дата, е за флот от 355.

Това не означава, че американският флот е приключил ерата на водеща бойна сила в света, отбелязва CNN.

При преброяване на военноморските сили на САЩ, те имат по-голям брой личен състав – 330 000 души. Срещу 250 000 в китайския флот.

Анализаторите посочват няколко други фактора в полза на Вашингтон.

Американският флот все още разполага с по-голям тонаж от този на Китай. Както и по-големи и по-тежки въоръжени кораби като разрушители с управляеми ракети и крайцери. Тези кораби дават на САЩ значително предимство при възможностите за изстрелване на крилати ракети.

Съединените щати разполагат с над 9000 ракетни клетки с вертикално изстрелване на кораби. Докато Китай има около 1000, според Ник Чайлдс, анализатор в Международния институт за стратегически изследвания.

Източник: dariknews

Остави коментар