Влиянието на iOS 14.5 на приходите на световния гигант Facebook

0
iOS 14.5

https://www.facebook.com/zuck

Няколко бивши служители на Facebook обясниха колко силно влияние на бизнес модела на компанията може да окаже излизането на iOS 14.5.

Да напомним, че това е обновяване на операционната система на Apple. То дава възможност на потребителя да спре следенето на неговите действия в интернет.

Благодарение на тези хора с вътрешна информация стана ясно как работи рекламата на Facebook.

Първо, на всеки потребител се присвоява рекламния идентификатор IDFA. След извършването на покупка от онлайн магазин или с помощта на приложение, продавачът или собственикът на интернет магазина записва IDFA на потребителя, който си е купил, например, телевизор, след което подава тази информация на Facebook.

Социалната мрежа проверява, дали този човек наскоро е гледал във Facebook рекламата на този телевизор. Тази проверка дава възможност на компанията или магазина да провери доколко ефективна е нейната реклама във Facebook. При това, значение има не само кликването върху рекламния банер. А и самия факт на показване на цялата реклама и факта на закупуването на същия телевизор.

Идентификаторът дава и допълнителна информация за действията на потребителя в различните приложения

Благодарение на идентификаторът, Facebook може да избира точно кои потребители трябва да видят въпросния рекламен банер.

Но с излизането на iOS 14.5 корпорацията Apple въвежда нов момент

Потребителят ще бъде питан, дали желае да бъде използван подобен идентификатор и да бъде съставяна база данни за неговите действия. Facebook съвсем логично предполага, че повечето хора категорично ще забранят IDFA и другите подобни техники. В резултат от това ефективността на рекламата в социалната мрежа силно ще намалее.

Наскоро Facebook започна пиар акция, в рамките на която разяснява, че от тези действия на Apple ще пострада малкия бизнес.

Но бившите служители на Facebook са уверени, че това по никакъв начин няма да засегна малкия бизнес. Понеже тази аудитория е твърде малка и изобщо няма нужда от мощните алгоритми на Марк Зукърбърг.

Източник: kaldata

Остави коментар