Видео излъчване на броенето на бюлетините – това отсъди Софийският административен съд

0
Видео

Не просто се преборихме за видео наблюдението, но и ще го реализираме чрез платформата “Ти броиш”.

каза Христо Иванов.

Софийският административен съд отмени указанията на ЦИК.

С тях на практика бе забранено видео заснемането и излъчването от броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април.

Делото е по жалба на “Демократична България” и до него се стига след повече от месец съдебни битки. След като Върховният административен съд задължи първоинстанционните магистрати да се произнесат по същество.

В мотивите на съда се посочва, че изборното помещение е обществено място и всеки, който участва в процеса, може да снима след края на изборния ден. Според съда това е в съответствие на закона и на самите указания на ЦИК. Които са гарантиране на прозрачност, обективност и законосъобразност на изборния процес.

Съдът не споделя виждането, че участниците в изборния процес извън медиите не могат да го заснемат.

“Това е изключително важна победа”, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. Това стана ясно във видео излъчено на живо в социалните мрежи.

Той посочи, че заснемането и излъчването от броенето на бюлетините ще изиграе превантивна роля. И ще направи по-трудни манипулации като обявяване на редовни бюлетини за невалидни и съставяне на грешни протоколи. Иванов благодари и на юриста Надежда Йорданова, която води съдебната битка по казуса.

“Това е поредният пример за това, че “Демократична България” не просто говори. Ние се занимаваме с това да предложим решения и да извоюваме резултат. Не просто сме се преборили за видеонаблюдението, но и ще го реализираме чрез платформата “Ти броиш.”

каза още Христо Иванов.

“Това е най-добрата новина от цялата кампания до момента и това, което ние ще направим сега е да отключим тази опция в приложението, която поради изискванията беше заключена. Приложенията на “Ти броиш” са налични за сваляне. Цялата тази армия от над 11 000 застъпници, наблюдатели и политически представители от други организации, ще могат в нощта на изборите да си включат смартфоните и да предават пряко процеса на броенето на бюлетините. Нещо, което в България не се е случвало. И всеки, който иска да види как се преброява неговия глас, може да отиде в сайта “Ти броиш”. Да види секцията, в която е гласувал, и да проследи как се броят гласовете.”

заяви Ивайло Мирчев.

Източник: 24chasa

Остави коментар