Ветеринар от Пловдив спаси хвърлен отвисоко котарак

0

Ветеринарен лекар от Пловдив успя да спаси паднало от висок етаж улично коте.

До момента Трошко, както е кръстен четирикракият късметлия, е претърпял пет операции. Само имплантите, които са му поставени, струват над 2 500 лева.

След почти едномесечен престой във ветеринарна клиника, операции, кръвопреливания, рентгенови снимки, ехографии и кръвни изследвания, Трошко е натрупал сметка от над 5 000 лева.

Доброволци и състрадателни хора са успели да съберат около 3 000 лева и според тях никак няма да е честно разликата да бъде поета от ветеринарната клиника, спасила рошавия бездомник.

А неговата история е потресаваща. Предполага се, че може да е изхвърлен от многоетажен паркинг. И тъй като Трошко е едър котарак, паднал тежко на четирите си лапи и се натрошил целият.

Имал е късмет обаче да тупне в краката на случайно минаваща покрай паркинга пловдивчанка, която не могла да остане безучастна към тежко раненото коте.

Жената не видяла хора по етажите на паркинга. Според природозащитници най-вероятно става дума за жестокост към животното, а не че то само е скочило от високото. Тя взела едва дишащото коте и започнала да обикаля клиниките в града.

По-късно през деня Трошко бил приет от д-р Васил Капашиков, който не се поколебал да оперира.

„Приехме Трошко преди около 20 дни със счупени всички крайници. Много неприятна фрактура в лакътна става на двата предни крака, а на задните фрактурата беше на тибия и на тарзална става, сакро-илиачна дислокация. Трябваше да изчакаме няколко дни преди да оперираме, за да преценим дали има вътрешни травми. Изключихме коремен кръвоизлив от други органи“, обясни след петата операция д-р Капашиков.

По думите му е изключително трудно, когато в клиниката дойде животно със счупени четири крайника, да се прецени как е неврологичното му състояние.

„Нямаше данни за черепно-мозъчна травма или за гръбначно-мозъчна травма. Периферните нерви на четирите крайника бяха със запазена проходимост. Има лека степен на нервоплексия, но се надявам да се възстанови след няколко седмици. Ще трябва физиотерапия“, обясни още ветеринарният лекар.

Според него Трошко е млад котарак – между 4 и 6-годишен, поради което има шансове да се възстанови.

„Никой не го е потърсил до момента, така че сигурно е бил бездомен. След като се възстанови, ще бъде осиновен. Вероятно ще живее в някой хубав дом“, се надява ветеринарният лекар д-р Капашиков.

Инвестбанк АД
BG86IORT80481092109400
ВПКВЕТ ЕООД
Основание: Трошко


Източник и снимка: monitor

Остави коментар