Веган, вегетарианец или фрутарианец – каква е разликата?

0
Веган, вегетарианец или фрутарианец - каква е разликата?

Веган, вегетарианец или фрутарианец - каква е разликата?

В последните няколко години е супер модерно да си „нещо“. Под „нещо“ не визираме твоята професия, а начина ти на живот.

Много хора използват своята диета като причина да се причислят към дадено общество или тип хора, като гордо размахват званието „веган“ или „вегетарианец“. Напоследък сравнително често започнахме да срещаме и още един тип – „фрутарианец“.

За всички останали простосмъртни месоядни, каквито сме и ние, тези етикети не означават много. Започваме да губим края на това кой какво може и какво не може да яде. Едно обаче е ясно – кофата на #KFC си остава за нас. Хе-хе.

Нека все пак разгледаме малко по подробно тези три типа хора, може пък да се припознаете в някой от тях.

Веган, вегетарианец или фрутарианец - каква е разликата?

Вегетарианците

Вегетарианците. Този тип хора са обединени от една обща кауза – да не се яде никакво месо или риба. Естествено, като всяко друго правило и тук не липсват изключения. Някои от вегетарианците включват в менюто си риба, но никакви други продукти от месо. Вегетарианците консумират млечни продукти и яйца. Можем да кажем, че вече е малко oldschool да си просто обикновен вегетарианец.

Веган, вегетарианец или фрутарианец - каква е разликата?

Веганите

Спокойно можем да кажем, че веганите са една стъпка по-напред, тъй като освен месо и месни продукти, те изключват всякакви продукти от животински произход. В списъка със забранени за консумация храни спадат и мляко, сирене, кашкавал, яйца и други. Желатинът също не присъства във веганското меню, което означава, че желираните мечета също отпадат от менюто.

Основното, с което веганите се отличават от вегетарианците е, че те често са маниаци на тема защита на животните и отказват да носят каквито и да било дрехи или аксесоари, направени от животински тъкани. Също така, доста повече говорят за това какви са и държат околните да са запознати с тяхното решение.

Веган, вегетарианец или фрутарианец - каква е разликата?

Фрутарианците

Ако и на вас гореизброените ви се струват донякъде крайни, то трябва да се запознаете с фрутарианец. Този тип хора считат, че брането на плодове е убийство. Те ядат плодове само ако са паднали сами от дървото или храста. Откъсването на ябълка или друг тип плод от дървото е тотално изключено действие. Менюто на фрутарианците се състои от поне 75% плодове, а останалите 25% най-често са ядки.

Остави коментар