Вълшебните места на Земята – част 3

0

Снимка: Smit/Shutterstock

Лох Нес, Шотландско планинство, Шотландия

Лох Нес е известен по целия свят със страховития звяр, който уж плава из водите на езерото и от това легендарно създание са произлезли всякакви книги и филми. Неси обаче не е единствената легенда на Лох Нес. Казват, че бреговете са били дом и на вещици.

Една история казва, че две скарани вещици са живели от двете страни на водата и по време на един разгорещен конфликт те са започнали да хвърлят камъни една върху друга. Смята се, че един поразителен камък близо до пристанището Клансман е остатък от тази битка.

Снимка: Doubleclix/Shutterstock

Пещера Зугарамурди, Навара, Испания

Не сталагмитите или сталактитите привличат туристите към тази пещера близо до Зугарамурди, която често се смята за село на вещици. По-скоро това е дългата асоциация на пещерата с вещици и езически ритуали. Всъщност град Зугарамурди е бил мястото, където се провежда най-голямото дело за вещици, включващо хиляди обвиняеми.

Снимка: David Herraez Calzada/Shutterstock

Torghatten, Torget, Норвегия

Тази огромна планина, отличаваща се със зейналата дупка в центъра си, е потопена във фолклора. Историята му включва трол, Хестманен, който гони красива жена на име Лекамоя. Когато пътеката се разшири между тях, Хестманен се ядоса и изстрелва стрела, с която възнамерявал да убие Лекамоя. Мощният крал на троловете обаче спасил деня, като хвърлил шапка на пътя на стрелата, спасявайки момичето. Пробитата шапка уж се превърна в планината, която виждаме днес, дупка със стрела и всичко останало.

Снимка: Ica/Shutterstock

Шоколадови хълмове, Бохол, Филипини

Коничните шоколадови хълмове на Филипините – някои от които се извисяват на 120 метра – са друго природно чудо, често обяснявано с магия.

Една легенда включва двойка препиращи се гиганти, които изстрелват кал и камъни един в друг, докато не се изтощават. Умората им ги накарала да забравят препирнята и опустошенията, които били направили. Друга история твърди, че хълмовете са изсъхналите сълзи на влюбен гигант, който скърбял за смъртта на смъртната си любов.

Снимка: Eva Mont/Shutterstock

Рейнисдрангар, близо до Вик Мирдал, Исландия

Издигащи се от океана, близо до малкото село Vík í Mýrdal, са Рейнисдрангар – три могъщи базалтови морски скали, извисяващи се на 66 метра.

Според исландския фолклор тези назъбени скали всъщност са останки от съдбовна група тролове. Твърди се, че притеснителните тролове са забелязали кораб в морето и са решили да го измъкнат на брега под прикритието на мрака. Тяхното подло дело обаче отнело твърде много време. На разсъмване троловете се превърнали в камък. Те остават предпочитана тема за пътуващите фотографи.

Снимка: Smit/Shutterstock

Остави коментар