Вълшебните места на Земята – част 1

0

Снимка: Lawrence Craft/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Giant’s Causeway, графство Антрим, Северна Ирландия

Както подсказва името му, това геоложко чудо в Северна Ирландия е свързано с легендата за два гиганта: ирландския Фин МакКул и неговия враг, страховития шотландски Benandonner.

Историята гласи, че МакКул е решен да победи своя враг веднъж завинаги, така че той отчупил големи парчета от брега на Антрим и ги подредил в морето, за да направи път към Benandonner. Днес има около 40 000 базалтови колони, някои от които се извисяват на 11 метра.

Снимка: iLongLoveKing/Shutterstock

Форт Bhangarh, Раджастан, Индия

Най-обитаваното от духове място в Индия, крепостта Бхангар от 17-ти век е забулена в легенди. Най-известната история включва съкрушен магьосник, който се влюбва в местна принцеса. Неспособен да я спечели, магьосникът се опита да даде на принцесата любовна отвара. Тя обаче прозря неговия хитър план и хвърли магическата отвара. Говори се, че огорченият магьосник използва последния си дъх, за да сложи проклятие на крепостта, което сега се страхува, че влизането е забранено след залез слънце.

Снимка: Jitin Rajput/Shutterstock

Замъкът Тинтагел, Корнуол, Англия

Руините на замъка Тинтагел – останали на скалист полуостров Корниш. Според Лоре, тук е заченат почитаният войн и водач крал Артур. Говори се, че могъщият магьосник Мерлин е маскирал бащата на Артър, Утер Пендрагон, със заклинание, за да може да влезе в спалнята на любимата си Играйн, която е била омъжена за друг мъж.

Снимка: Valery Egorov/Shutterstock

Омагьосана река, Хинатуан, Филипините

Омагьосана по име и очевидно омагьосана от природата, тази вземаща дъха, синя река тече през район с гъста гора на остров Минданао. Местните хора говорят лирично за вълшебните води, за които се твърди, че са обитавани от митични същества, включително ангканто (вид дух на околната среда). Също така се казва, че реката е получила своя драматичен цвят от сапфир и нефрит, оставени от жезлите на феите.

Снимка: Lawrence Craft/Flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Замъкът Хоуска, Блатце, Чехия

Когато този готически замък е построен през 13 век, хората били озадачени. Той е далеч от каквито и да било водоизточници, няма очевидна отбранителна употреба и не е обитаван от никой. Местните жители предположили, че крепостта е построена над вратата към ада, за да залови зли демони, които иначе биха могли да избягат. Смята се също, че замъкът всъщност е построен като административен център за кралските имения.

Снимка: Iukaszemanphoto/Shutterstock

Остави коментар