Ваксинирането! Кога?

0

Властите във Великобритания обявиха, че са осигурили още 2 милиона дози от очакваща одобрение ваксина срещу COVID-19 и вече подготвят началото на масово ваксиниране в близките няколко седмици. Великобритания е най-тежко засегната в Европа от новия коронавирус с над 58 хиляди смъртни случая. Лондон съобщи в понеделник, че се надява Обединеното кралство да бъде сред първите страни в света, които започват ваксиниране на населението си.

Правителството ще купи над 350 милиона дози ваксини от седем различни производители, стига те да докажат ефективност. Населението на страната е 67 милиона души. Болниците бяха информирани, че могат да получат първите дози още следващата седмица, започваща на 7 декември, съобщиха Гардиън и Файненшъл таймс.

Съединените щати също очакват да започнат програмата си за ваксиниране през декември. Представители на здравните власти в САЩ продължават да предупреждават за очакван “бум” на случаите на коронавирус след Деня на благодарността и около наближаващите Коледни празници. Д-р Антъни Фаучи, главният епидемиолог на Вашингтон, каза, че нивата на разпространение в САЩ няма да изчезнат “просто така”.

А в България? Няма официална информация кога България може да започне ваксинация срещу COVID-19, предвиждат ли се пунктове, както и кой и как ще определи приоритетните групи граждани за ваксиниране. От Изпълнителна агенция по лекарствата казаха, че ще отговорят на въпросите, когато ги получат от министерството.

В края на октомври през профила си в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов каза, че “най-рано през април ще дойде ваксината за коронавирус или ще даде резултати”. Преди седмица Борисов каза, че “ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата”. Но отговор за действията на българските власти в тази посока няма.


Три компании обявиха, че са готови с ваксина срещу COVID 19. Това са “Пфайзер” (“Байонтек”), “Модeрна” и ваксината, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет. От средата на декември се очаква ваксините срещу COVID-19 на “Пфайзер” (“Байонтек”) и на “Модeрна” да получат разрешение от европейската лекарствена агенция за разпространение в ЕС. В петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че в началото ще бъдат доставени малки количества ваксини, предназначени за здравните работници и възрастните хора. 

Остави коментар