В Швеция има все повече милиардери

0

https://www.freepik.com/free-photo/flags-sweden_1017634.htm#page=1&query=Sweden&position=2

2020 година задълбочи разликата между по-богатата и по-бедната част от населението. И тази тенденция може да се забележи и в страна, позната със своя стремеж към равенство.

Пропастта между богатите и бедните в Швеция застрашително расте, а това поставя финансовият министър на страната Магдалена Андерсон в доста сложна ситуация.

По нейните думи K-образно възстановяване на икономиката на страната крие “очевиден риск” от това да се възползва по-заможната част от населението, докато тези с по-ниски доходи ще загубят част от тях.

Коментарът на Андерсон идва на фона на опасенията в глобален мащаб, че печалбите от поскъпването на активите, подкрепено от паричната политика на централните банки, облагодетелстват богатата част от населението.
Междувременно секторът на услугите, който беше сред най-потърпевшите от пандемията, засегна основно нископлатените служители, както и по-младите работници, повечето от които не разчитат на допълнителни приходи от инвестиции.

“Ако имаме продължителен период на ниски лихви, това вероятно ще повиши неравенството при богатството”, посочва Андерсон в интервю, цитирана от Bloomberg.

“Другото нещо, което ме притеснява, е безработицата сред младите. Знаем от кризите през 90-те години, че продължителният период на безработица в началото на кариерата може да има дългосрочни негативни ефекти”, добавя тя.

Само през изминалата година в Швеция са се появили 40 нови милиардери, успели да влязат в тази престижна категория благодарение на инвестиции на фондовите пазари. Така към края на 2020 година общо 169 семейства в страната са увеличили нетното си състояние с 295 шведски крони или 35 милиарда долара до над 1,3 трилиона крони.


Източник: money

Остави коментар