В Полша стачкуват заради забраната за аборти

Жените в Полша напуснаха работните места и излязоха по улиците, за да протестират срещу съдебно решение, което налага почти пълна забрана за аборт в държавата, информира АФП. Въпреки че властите са наложили ограничения за публични събирания заради корона вируса, в Полша има големи демонстрации срещу решението. Протестиращи предприеха безпрецедентни действия в католическа Полша като демонстрации в църквите и рисуване на графити по външните стени като „Адът на жените“. Десетки хиляди поляци, предимно млади жени и мъже, заляха улиците в няколко града.

„Свалете си ръцете от дъщеря ми“, пише на плакат, носен от по-възрастен мъж, който протестира в Лодз, докато млади жени носеха плакати като „Нищо не може да спре ядосана жена“. Те скандираха и „Достатъчно“. Навсякъде участниците в демонстрациите обиждаха управляващата партия „Право и справедливост“, която подкрепи съдебното решение. В парламента жени от центристки и леви партии носеха плакати и скандираха срещу забраната.

Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински, който също е вицепремиер, обвини протестиращите в опит за „унищожение“ на страната и призова членове на партията да защитят църквите.

В четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че съществуващият закон, който позволява аборт на деформирани зародиши е „несъвместим“ с конституцията. Съдебното решение означава, че аборт ще се позволява само при случаи на изнасилване, кръвосмешение и ако има заплаха за живота на жената. Социологическо проучване на IBRiS показва, че 66% от поляците са против решението, докато 69 на сто искат референдум дали промяната да влезе в сила.

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта. Повечето са заради деформации на плода. Но организации в защита правата на жените са изчислили, че се извършват до 200 000 аборта незаконно или в чужбина всяка година.

Вашият коментар