Унгария забрани със закон “популяризирането” на хомосексуалността

0
хомосексуалността

Порнографията и съдържанието, което представя сексуалност или насърчава отклонение от половата идентичност. Както и промяна на пола и хомосексуалността, не трябва да бъдат достъпни за лица на възраст под 18 години. Това пише в нормативния акт.

Вчера Унгария прие закон, забраняващ “популяризирането” на хомосексуалността сред непълнолетни. Това предават Франс прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че това е предизвикало тревога сред правозащитниците. Което на фона на засилването на ограниченията срещу ЛГБТ общността от страна на правителството на премиера националист Виктор Орбан.

Законодателството бе прието с гласовете на 157 депутати. Сред които на тези от управляващата партия ФИДЕС, на парламентарно заседание, предавано на живо по телевизията.

Опозицията бойкотира гласуването. Изключение направи крайнодясната партия “Йоббик”, депутатите от която подкрепиха закона.

“Порнографията и съдържанието, което представя сексуалност или насърчава отклонение от половата идентичност, промяна на пола и хомосексуалност, не трябва да бъдат достъпни за лица на възраст под 18 години.”

пише в нормативния акт, който цели да “защити правата на децата”.

На практика образователни програми или реклами на компании, изразяващи солидарност със сексуалните и половите малцинства, като тази на Кока-Кола (Coca-Cola) с двойка мъже хомосексуалисти, предизвикала призиви за бойкот на марката през 2019 г., вече няма да бъдат разрешени. Същото ще важи и за книги, като навлеклия си гнева на властите през есента на миналата година сборник с приказки и легенди, представящ хомосексуалността като нещо нормално, отбелязва АФП.

Сериали като “Приятели” или филми като “Бриджит Джоунс”, “Хари Потър” и “Били Елиът”, в които става въпрос за хомосексуалността, също може да бъдат забранени за непълнолетни, предупредиха неправителствени организации.

Хиляди хора излязоха по улиците на столицата Будапеща снощи, за да осъдят тази “непрестанна пропаганда” на правителството срещу ЛГБТ общността.

Източник: legalworld

Остави коментар