Ултиматуми за незабавно отваряне

0

“Незабавно отваряне на всички нощни клубове, ресторанти, барове, фитнеси и молове и обявяване на правилата,  при които ще работят! Не на 21 декември! Сега!” Това написаха в изключително остро отворено писмо Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, часове след като Българският лекарски съюз препоръча частичният локдаун да остане до Ивановден.

Двете сдружения настояват властта да признае взетите решения за затваряне на редица бизнеси като “неефективни и грешни”, както и повече да не се допускат дискриминационни забрани за извършване на труд на една част от бизнеса.  Ресторантьорите искат да знаят ясно при какви правила клиентите им ще могат да посрещнат Нова година.

В писмото си те припомнят, че нощните клубове са затворени повече от месец, а общо през годината това прави 150 дни. Ресторантите са затворени от 20 дни и общо през годината трети месец. Това обаче с нищо не променило ситуацията с разпространението на заразата.

И привеждат следните факти за заболеваемостта:

26 октомври: Заповед за затваряне на всички нощни клубове в страната. Към тази дата, случаите на Covid-19 в национален мащаб са 2243 нови случая от 7659 теста или близо 30% положителни тестове.

27 ноември, петък: Заповед за затваряне на всички заведения, молове и фитнеси. Данни за разпространението на Covid-19: 3327 нови случаи от 9179 теста или 36,2%, положителни проби, 6647 в лечебни заведения, 1865 излекувани, 151 починали.

11-и декември, петък: 3097 нови случаи от 8587 теста, 36,1% положителни проби, 7151 в лечебни заведения, 4290 излекувани, 157 починали.

“Какво се промени? Отговорът е: НИЩО!”, пишат гневните ресторантьори.

“Последните дни бяха достатъчно добро доказателство, че не заведенията са виновни за разпространението на вируса! Това, което всички се опитвахте да ни убедите и с всички сили настройвахте общественото мнение срещу нас! Фактите, обаче, вече говорят повече от всички останали глупости, които вие изрекохте и направихте! А когато фактите говорят и ЩАБЪТ мълчи!!!”, се казва още в писмото им, въпреки че по света отдавна няма спор, че баровете, дискотеките и ресторантите са сред най-рисковите места за заразяване с COVID-19. Двете сдружения цитират конституцията и нарушеното право на труд, както и задължението държавата да се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

Днес Българският лекарски съюз и представителството на СЗО у нас също се обявиха против разхлабване на мерките на 21 декември и призоваха да стиснем още малко зъби. “Тази година ще бъдем заедно със семействата си в по-тесен кръг. Така бяхме и по Великден. Не бива да допускаме повече случаи, в които пациенти няма къде да бъдат приети“, призова председателят на съюза д-р Иван Маджаров.

В последните дни България отчита леко намаление на смъртните случаи и на заболяемостта, но всички специалисти са единодушни, че това са твърде крехки тенденции. Високата смъртност у нас като цяло остава без внимание от управляващите, въпреки че само за три седмици България загуби 2806 души с COVID-19. При далеч по-малко жертви, германският канцлер Ангела Меркел миналата седмица държа емоционална реч, че това е недопустимо. У нас властите непрекъснато се хвалят с “излекуваните”, въпреки че в тази статистика просто се отчитат хората, при които са изминали 14 дни от положителния PCR тест, а както е известно, все по-малко заразени посягат към него заради трудния достъп и високата цена.

ПРИЗИВ

От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) излязоха с призив към своите членове да дадат предложения какви да бъдат следващите им ходове, след като ситуацията не им позволява да протестират ефективно срещу правителството. “Сега туризмът не просто е изправен до стената, а вече чува как на милиметри от него свисти куршумът, който ще сложи край на мъките ни да се опитваме да оцелеем икономически, да инвестираме и да правим бизнес в България през 21 век, в страна член на ЕС … Вместо помощ от управляващите получихме подаяние, при това само за част от бизнеса”, констатират от асоциацията. И поставят срок от 72 часа към членовете им да кажат какъв да бъде пътят им оттук-нататък. “Важно е да чуем всеки от членовете на БХРА. И сме готови да предприемем всички действия, които считате за необходими и да вложим нужните усилия в тях, за да защитим заедно не само работата и достойнството си, но и служителите ни, на които на практика се крепи нашия бизнес”, завършва писмото.

СМЕТКИ

На фона на острите ултиматуми на ресторантьорите и хотелиерите, социалното министерство разпространи статистика колко пари е платило на фирмите от този бранш, известен с най-ниските възнаграждения в страната. Секторите “Туризъм”, “Хотелиерство и ресторантьорство” и “Транспорт” са получили над 77 млн. лв. за запазване на заетостта на 21 000 служители, показва информацията. Това финансиране е по схема, отворена само за трите сектора – те имат право да получат по 290 лв. за всеки служител, който са съгласни да задържат. Парите могат да се комбинират със схемата 60/40, като правителството нарича тази комбинация 80/20. От нея са се възползвали 1000 работодатели. Това са единствените сектори, които се подпомагат по две линии.

Остави коментар