Украйна търси статут на “световно наследство” за Чернобил

Чернобил

Мек сняг падна, когато група посетители, оборудвани с Гейгеров брояч, се скитаха из призрачния украински град Припят, замръзнал във времето след най-тежката ядрена авария в света през 1986 г. Повече от три десетилетия след ядрената катастрофа в Чернобил принуди хиляди хора да се евакуират, има приток на посетители в района, който подтикна служителите да търсят официален статут от ЮНЕСКО.

„Чернобилската зона вече е световноизвестна забележителност“, каза пред AFP екскурзоводът Максим Поливко по време на обиколка в скорошния мразовит ден.

„Но днес тази област няма официален статут“, каза 38-годишният мъж за зоната на отчуждението, където процъфтяващата дива природа завладява пустеещите кули от съветската епоха, магазините и официалните сгради.

Усилията за осигуряване на специален статут бяха засилени, след като през 2016 г. беше монтиран гигантски защитен купол

Това може да бъде променено в рамките на правителствената инициатива за включване на района в списъка на наследството на ЮНЕСКО заедно със забележителности като Тадж Махал в Индия или Стоунхендж в Англия. Длъжностните лица се надяват признанието от агенцията на ООН за култура да засили сайта като туристическа атракция и от своя страна да подкрепи усилията за запазване на остаряващите сгради наблизо.

Експлозията в четвъртия реактор в атомната електроцентрала през април 1986 г. остави лошо замърсени участъци от Украйна и съседна Беларус и доведе до създаването на зона за отстраняване, приблизително колкото Люксембург. Украинските власти казват, че може да не е безопасно хората да живеят в зоната на отчуждаване за още 24 000 години. Междувременно зоната се превърна в рай за дивата природа с лосове и елени, които бродят в близките гори.

Припят, недалеч от завода, е град-призрак – неговият увеселителен парк отдавна е изоставен

Десетки села и градове, населени със стотици хиляди хора, бяха изоставени след бедствието, но въпреки това над 100 възрастни хора живеят в района въпреки радиационната заплаха. В Припят, призрачен град на километри от централата в Чернобил, стаи в зловещи жилищни блокове са натрупани с вещи на бивши жители.

Поливко заяви, че се надява подобреният статут да насърчи длъжностните лица да действат “по-отговорно“, за да запазят рушащата се инфраструктура от съветско време около завода. “Всички тези обекти тук се нуждаят от някакъв ремонт”, каза той.

Това беше настроение, отразено от украинския министър на културата Александър Ткаченко, който описа неотдавнашния приток на туристи от страната и чужбина като доказателство за важността на Чернобил „не само за украинците, но и за цялото човечество“.

Рекорден брой от 124 000 туристи, посетени през миналата година, включително 100 000 чужденци след излизането на изключително популярния чернобилски телевизионен сериал през 2019 г. Ткаченко заяви, че получаването на статут на ЮНЕСКО може да популяризира зоната на изключване като “място на паметта”, което би предупредило срещу повтаряща се ядрена катастрофа.

Въпреки, че в района остават само няколко десетки възрастни хора, зоната се е превърнала в рай за дивата природа

“Районът може и трябва да бъде отворен за посетители, но трябва да бъде нещо повече от приключенска дестинация за изследователи”, каза Ткаченко пред AFP.

Правителството ще предложи конкретни обекти в зоната като обект на наследството преди март, но окончателното решение може да дойде чак през 2023 г. След експлозията през 1986 г. трите други реактора в Чернобил продължават да произвеждат електричество до окончателното затваряне на станцията през 2000 г. Украйна ще отбележи 20-годишнината от затварянето на 15 декември.

Ткаченко заяви, че усилията за осигуряване на статут на ЮНЕСКО са нов приоритет, след като работата по гигантския защитен купол над четвъртия реактор приключи през 2016 г. Тъй като вече е безопасен за сто години, той заяви, че се надява статутът на световно наследство да увеличи броя на посетителите до един милион годишно. Това е цифра, която ще изисква основен ремонт на местната инфраструктура. „Преди всички бяха заети с корицата“, каза Ткаченко за времето на инициативата за наследство.

„Времето е да се направи това.“

Остави коментар