Учени твърдят, че твърде многото сън може да ви убие

0
Учени твърдят, че твърде многото сън може да ви убие

Учени твърдят, че твърде многото сън може да ви убие

Внимание! Променете навиците си да спите в неделя до обяд! Забравете за така любимата следобедна дрямка!

Причина: Твърде многото сън може да ви убие, твърдят учените.

Според направено глобално проучване, публикувано от European Heart Journal, се съобщава, че повече от шест до осем часа сън на денонощие увеличава риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и други сърдечно-съдови проблеми, както и смърт.

Проучването привлече вниманието на много хора, поради големия му обхват. Данните са получени от 116 613 души на възраст между 35 и 70 години, от 21 страни по света. За период от 7,8 години са докладвани 4381 смъртни случая и 4365 големи сърдечносъдови заболявания.

Изследователите споделят, че резултатите от направеното изследване показват, че при по продължителен сън (повече от 8 часа на ден) риска от заболявания е значително по-голям.

Ако и вие спадате към тази група хора, които обичат да си поспиват, не бързайте да изпадате в паника! Изследователите признават, че проучването оставя без отговор редица въпроси, като пример дали единствено повечето сън е причината или е било съпътствано с други фактори като стрес, липса на секс, съпътстващи заболявания и други. Освен това от докладите относно продължителността на съня на изследваните хора става ясно, че те са описвали сами колко точно часа са спали и затова резултатите не са на 100% достоверни.

Следобедната дрямка обаче има и добра страна. Хората, които не могат да спят вечер или спят по-малко от необходимото имат нужда да наваксат своя сън. Затова за тях тази следобедна дрямка пък е полезна и намалява риска от заболявания.

Центровете за контрол на заболяванията получиха широко медийно внимание за доклад, в който се казва, че съня по-малко от седем часа на ден е свързан с повишен риск от развитие на хронични състояния като затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и чести пристъпи на “психично разстройство”.


Вижте още: Кое е най-доброто време да се събудите и да си легнете.


 

Остави коментар