Търговската верига “Метро” отнесе солидна глоба заради нелоялна реклама

0
Търговската верига "Метро" отнесе солидна глоба заради нелоялна реклама

Търговската верига "Метро" отнесе солидна глоба заради нелоялна реклама

Комисията за защита на конкуренцията глоби търговската верига „Метро“. Глобата е благодарение им реклама спрямо друга търговска верига – „Лидл“. Очевидно „Лидл“ са се почувствали засегнати от рекламата, която от известно време виждаме по телевизията. Глобата е в размер на 15 милиона лева заради нелоялна конкуренция.

Поставената санкция на „Метро“ е заради неразрешена сравнителна реклама и послания от страна на веригата, които наподобяват тематичните, седмични реклами на конкурента „Лидл“.

“Комисията приема, че използваните в рекламата сюжети и послания като „Италианската /бирената/барбекю седмица свърши. Сега е азиатската/ чаената / веганската …“, ,Не сменяй вкуса, смени магазина. При нас италианската/бирената/барбекю седмицата е през цялата година. Метро. Имаме го.“, посланията “Заповядай от 01 януари до 31 декември на бирена, италианска, азиатска, испанска, мексиканска, вегетарианска и каквато още седмица се сетиш. Метро. Имаме го“ и други подобни в цялост представляват неразрешена сравнителна реклама.

По този начин се дискредитират и опетняват репутацията и доброто име, положението и дейностите на “Лидл България ЕООД енд КО“ КД и се създават предпоставки за извличане на нелоялно предимство от известността на конкурента и неговата практика да провежда “тематичните седмици“, свързани с предлагане на продукти, характерни за определени традиционни кухни. Създава се възможност за пренасочване по недобросъвестен начин на потребителите от “Лидл България ЕООД енд КО“ КД към магазините на “Метро Кеш eнд Кери България“ ЕООД”, пише в решението си КЗК.

За извършеното нарушение комисията за защита на конкуренцията налога глоба в размер на 2% от нетните приходи от продажби за 2017-та година, което се равнява на 14 972 320 лева.

От „Метро“ оспорват всички твърдения като погрешни и неоснователни.

Решението на КЗК може да се обжалва пред Административния съд.

Източник: vesti.bg

Остави коментар