Турция се готви да отваря логистичен център в САЩ

0

Целта на Турция е да се разшири достъпа на местните износители до пазарите и да увеличи обема на продажбите си, пише Daily Sabah.

Целта на страната е да се разшири достъпа на местните износители до пазарите и да увеличи обема на продажбите си, пише Daily Sabah.

Миналата година износът на Турция за САЩ достигна 10,1 милиарда долара, което е скок от 13,5% на годишна база. Въпреки свиването на глобалното търсене поради пандемията.

“Планираме да отворим логистичен център в САЩ. Целта ни е да увеличим обема на износа за Щатите до 100 милиарда долара”. Това заяви председателят на “Асамблеята на турските износители” Исмаил Гюле

Турция е изнасяла за 226 страни през миналата година. А износът е достигнал рекорден месечен връх от 17,84 млрд. долара през декември, според данните на Министерството на търговията.

Най-забележителният ръст на износа е именно този към САЩ, в сектора на килимите с продажби на стойност 932,3 милиона долара. Това е увеличение от над 40%.

Износът в бижутерския сектор е нараснал с 54% до 485 млн. долара, а секторът за конфекция и облекло е увеличил износа с 22% до 793 млн. долара.

Според данни на “Асамблеята на турските износители” през първите 11 месеца на 2020 г. пазарният дял на индустрията за килими е бил 78% в щата Мейн, 60% в Южна Каролина, 48% в Ню Джърси и 45% в Ню Йорк.

Междувременно мебелната индустрия е имала пазарен дял от 11% в Делауеър, 5,4% в Мисури, 1,7% в Ню Джърси и 1,4% във Вашингтон.

Страната очаква износът за САЩ да се увеличи още след пандемията. Планираният логистичен център е предназначен най-вече за секторите текстил, мебели и килими.

Източник: money

Остави коментар