“Тръмп е провалил се лидер” – Шварценегер

0

Снимка: FB - https://www.facebook.com/arnold/photos/a.468825071759/10154801069821760

Доналд Тръмп е “провалил се лидер”, който ще остане в историята като “най-лошия президент”.

Това е мнението на актьора, бивш губернатор на Калифорния и също републиканец Арнолд Шварценегер за сегашния държавен глава на САЩ. Който е израснал в руините на държава, която е изстрадала загубата на своята демокрация. Актьорът и бивш политик е роден през 1947 г. – две години след края на Втората световна война.

В над 7-минутно видео в своя Facebook профил, Шварценегер сравни случващото се в САЩ със събитията в родната му Австрия, илюстрирайки това с болезнени спомени от детството си, и отправи предупреждение до какво могат да доведат “лъжите и липсата на толерантност”.

Иконата от “Терминатор” обяснява във видеото си, че се обръща към своите американски съграждани като имигрант.

Разказва за младостта си в Австрия и сравнява бунтовете пред Капитолия с Кристалната нощ от 1938 г. в Австрия и Германия, когато паравоенната организация към Националсоциалистическата германска работническа партия по инициатива на Хитлер опожарява 191 синагоги и над 800 магазина, собственост на евреи.

“Но тълпата не счупи само прозорците на Капитолия. Те счупиха идеите, които приехме за даденост. Те не само разбиха вратите на сградата, която е дом на американската демокрация – те погазиха основните принципи, върху които е основана нашата страна”, коментира Шварценегер.

“Докато растях, бях заобиколен от разбити мъже, които се опитваха с пиене да заличат вината за участието си в най-злия режим в историята. Не всички те бяха бесни антисемити или нацисти”, посочва Арнолд.

“Никога не съм споделял това толкова публично, защото е болезнен спомен, но баща ми се прибираше пиян веднъж или два пъти седмично. Крещеше и ни удряше, плашеше майка ми. Не го държах напълно отговорен за това, защото съседът ни правеше същото със своето семейство, същото правеше и онзи в къщата след него”, допълва актьорът.

“Те изпитваха физическа болка от шрапнелите в телата си и емоционална болка от това, което са видели или сторили”, обяснява Арнолд за онези австрийци, участвали във Втората световна война на страната на нацистите.

Той посочва, че не споделя страховете, че нещата в САЩ могат да излязат извън контрол така, както някога е станало в Европа. И все пак предупреждава гледащите го, че трябва да са наясно с “ужасните последствия от егоизма и цинизма”.

“Нашата демокрация устоя”, казва актьорът.

Стига и по-далеч – вади меча на Конан Варварина, популярен негов персонаж, и сравнява американската демокрация с това да ковеш меч – колкото повече го удряш, нагряваш, охлаждаш, удряш, отново и отново, толкова по-здрав става.

Арнолд казва на съгражданите си да погледнат отвъд собствените си партии и несъгласия, защото според него това, от което се нуждаят, е да се излекуват заедно от драмата на случилото се.

Призовава гледащите го да пожелаят успех на избрания за президент Джо Байдън, защото според актьора ако Байдън успее, то САЩ ще успеят.

И под звуците на емоционална мелодия, сякаш във финала на президентска реч във филм, Шварценегер предупреждава онези, които се опитват да пренебрегнат американската Конституция: “Вие никога няма да победите”.

Името му е било спрягано и като потенциален кандидат за президентския пост, но това, което го спира, е същата американска Конституция, която защитава във видеото. Тя гласи, че за президент могат да се кандидатират само хора, които са родени в страната.


Източник: webcafe

Снимка (корица): Facebook (Arnold Schwarzenegger)

Остави коментар