25 октомври 2021

Тракийски университет – операцията на една камила

операцията на камилата

Екип от ветеринарни хирурзи и анестезиолози отстрани 800-грамов тумор от камила във Ветеринарните клиники на Тракийски университет – Стара Загора.

Операцията е първа и уникална за България. Собственици на животното са циркови артисти, които бяха неотлъчно до камилата в продължение на дни.

Снимки: Тракийски университет

Ветеринарните лекари споделят, че операцията на огромното животно е била истинско предизвикателство за тях. Те са се натъкнали на сложния случай при посещение за профилактичен преглед на животните в обекта, където ги отглеждат. Установяват, че има проблем в устната кухина със съмнения за тумор. В последствие диагнозата се потвърждава и заедно със собствениците, с цената на всички рискове, решават да извършат операция по отстраняване на туморното образование на 4-ти февруари.

Снимки: Тракийски университет

Операцията на 16-годишният Рамзес е успешна. През цялото време той е придружаван от друга камила – своя приятел Зевс, тъй като не могат един без друг.

Рамзес вече се възстановява и излиза на разходка в двора на ветеринарните клиники, заедно с приятеля си, в очакване да бъде изписан, за да се върне отново на сцената.

Камилите Зевс и Рамзес

Източник: Тракийски университет

Остави коментар