Toyota пуска евтин електромобил

0

Електрически автомобил на „народна” цена подготвя за пазара японският производител Toyota. Двуместният модел за около 16 000 долара ще може да изминава 100 км с едно зареждане на батерията.

Очаква се новото електрическо возило да излезе на пазара през следващата година, твърди Nikkei Asia. Първоначално Toyota планира да продаде около 100 броя на бизнес клиенти и местните власти, а по-късно да предложи колата на масовия пазар.

Японското правителство вече обяви план за пълен отказ от бензиновите коли до средата на 2030-те години. Пускането на новия модел на Toyota, която досега беше предпазлива по отношение на електрическите превозни средства, вероятно ще повлияе на стратегиите и на други производители.

Toyota очаква новото превозно средство да посрещне търсеното за пътувания на къси разстояния в градовете и планинските райони. Моделът се различава не само в компактните си размери, но и с малкия си радиус на завиване.

Очаква се електромобилът да стане масово достъпен за всички японци през 2022 г. Той ще струва между 15 500 и 16 400 долара без субсидии. Ще изминава около 100 км без презареждане.

Достъпният електромобил ще се захранва от литиево-йонна батерия, произведена от базираната в Токио компания Prime Planet Energy & Solutions, която е съвместно предприятие на Panasonic и Toyota.


Източник: technews

Остави коментар