“Тийнейджър в инстаграм”

0

Бившият президент на САЩ Барак Обама отправя сериозни критики към руския държавен глава Владимир Путин. В новата си книга “Обетована земя“ Обама определя най-могъщия човек в Русия като човек, издигащ жаждата си за власт над скрупулите, а руското правителство – като “престъпен синдикат”.

В първия том от президентските си мемоари, публикуван в САЩ на 17 ноември, Обама казва, че Путин му напомня на модерната версия на корумпираните политически началници, които управляват американските градове в края на 19-и и началото на 20-и век. Бившият американски президент пише, че тези управници гледат на покровителството и подкупите “като на легитимни инструменти в професията си”“В подобен свят липсата на скрупули, както и презрението към всички високо интелектуални стремежи, които са отвъд концентрирането на власт, не са били недостатъци. Те са били предимства“, пише 44-ят президент на САЩ.

В последните две десетилетия Путин управлява или като президент, или като министър-председател. Той е построил държава, която вероятно “предизвиква страх, но не и желание за подражание”, пише Обама.

През 2011 г. Путин обвини администрацията на Обама в опит да всее смут в Русия. Това стана след започването на продемократичните протести в Москва. По-късно, през 2014 г., Кремъл анексира полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в Източна Украйна, след като от властта в Киев бе свален проруският лидер Виктор Янукович. Това доведе отношенията между Русия и САЩ до най-ниското им ниво след края на Студената война. Администрацията на Обама, заедно със съюзниците на САЩ, изхвърлиха Русия от Г-8 и наложиха санкции на Москва заради враждебните действия срещу Украйна.

В книгата си Обама припомня първата му среща с Путин през 2009 г. във вилата на руския президент. Авторът описва руския лидер като физически “невпечатляващ, нисък и компактен, с тяло на борец”. Американският политик нанася удар и по повод снимките, с които Путин демонстрира своята мъжественост – като язденето на кон гол до кръста. Той нарича това “суетата на тийнейджър в Инстаграм”. Обама описва “репетиран и сякаш безкраен монолог” на Путин по време на първата им среща. В него руският президент описва обидите, нанесени му от САЩ в последните две десетилетия, включително разрастването на НАТО и инвазията в Ирак.

Обама и Медведев на преговорите за намаляването на ядрените оръжия през 2009 г.

В мемоарите си Обама говори за предчуствието си, че Путин ще се върне като президент през 2012 г. Усетил е, че ще стане именно така след отказа на Медведев да гласува в ООН по повод изпращането на войски в Либия през 2011 г.

“Изглеждаше, че Путин иска нарочно да направи така, че избраният от него за негов наследник, да бъде видян в лоша светлина, знак, който разчетох като желание Путин отново официално да грабне юздите в Русия”. Обама отправя сериозни критики към предшественика си Джордж У. Буш затова, че не действал по-здраво спрямо Путин и твърди, че го е оставил да се размине с инвазията от 2008 г. “Освен да прекрати дипломатическите контакти, администарцията на Буш не направи почти нищо, за да накаже Русия за агресията ѝ, а останалият свят само сви рамене и продължи напред, обричайки всеки опит за изолация на Русия на провал”, казва той.

Самият Обама беше подложен на критика от страна на наследника си Доналд Тръмп заради факта, че не предоставя оръжия на Украйна, с които Киев да се защити от Русия. Първият тъмнокож президент на САЩ признава, че е бил изправен пред сериозна морална дилема, свързана с противопоставянето срещу Путин по повод човешките права в Русия и влошаването на демокрацията.

“Ако Путин погне онези активисти, докъде съм готов да стигна аз, особено с ясното съзнание, че нямам шанс да променя поведението му? Щях ли да рискувам завършването на преговорите за СТАРТ (преговорите за намаляване на ядрените оръжия бел. ред.)?”

Първият том от мемоарите завършва с 2011 г., преди Путин да си върне президентския пост.

Остави коментар