През изминалата седмица американският предприемач Илон Мъск изпревари Бил Гейтс като втория по богатство човек в света, а пазарната капитализация на Tesla премина 500 милиарда долара, пише BBC.

В началото на 2020 г. Tesla имаше оценка от около 80 милиарда долара, като дори тогава скептици посочваха, че това е висока цена за бизнес, който трудно успява да е печеливш. През годината акциите на компанията поскъпнаха и капитализацията ѝ се повиши до над 500 милиарда долара след новините, че Tesla ще бъде включена в индекса S&P 500.

Компанията за производството на електромобили сега струва повече от Toyota, Volkswagen, Hyundai, GM и Ford заедно. Изчисления относно тези компании, някои от които без съмнение изпитващи трудности, показват, че те са генерирали обща печалба от над 50 милиарда долара през миналата година. Тази година Tesla е напът да запише печалба от около един милиард долара. За да се вярва на настоящата оценка на компанията, изглежда е необходима голяма увереност, че технологиите ще доминират пазара, пише Рори Джоунс за BBC.

“Вие сте твърде рационални”, посочва Айлийн Бърбридж, партньор в Passion Capital. “Всичко това значи, че хората, които купуват акции на тази цена, смятат, че ще са способни да ги продадат на по-висока цена”, посочва тя.

Много от почитателите на Tesla отбелязват, че компанията насочи автомобилната индустрия към нова посока, има уникална технология за батериите и други приложения, като е и лидер визионер. Всичко това обаче беше валидно и в началото на 2020 г., когато оценката ѝ едва достигаше 80 милиарда долара.

В началото на май, самият Мъск написа в Twitter, че акциите на Tesla са твърде високо оценени, като изтри 14 милиарда долара от капитализацията на компанията.

Остави коментар