Тайнствено „колебание“ движи полюсите на Марс

0

Червената планета се клатушка, докато се върти, потвърждават изследванията в списанието Geophysical Research Letters и астрономите нямат представа защо.

Подобно на играчка, която се клати, когато губи скорост, полюсите на Марс се отдалечават малко по-далеч от оста на въртене на планетата, като се движат около 10 сантиметра извън центъра на всеки 200 дни или така, съобщават изследователи в проучване, публикувано на 13 октомври 2020 г. Това прави Марс едва втората известна планета във Вселената, която показва този феномен – известен като колебание на Чандлър – като Земята е първата, според блога на Американския геофизичен съюз (AGU), Eos .org.

Това колебание – наречено на астронома Сет Карло Чандлър, който е открил феномена преди повече от век – е ефект, наблюдаван на планети, които не са идеално кръгли, пише научният писател Джак Лий в Eos.

На Земята колебанията са много по-изразени: полюсите на нашата планета се отклоняват на около 9 фута от оста си на въртене, клатушкайки се в кръг, който се повтарят на всеки 433 дни.

Това нестабилно клатушкане има незначителен ефект върху нашата планета, според Eos, но все пак представлява пъзел. Учените са изчислили, че колебанието трябва естествено да отшуми в рамките на един век от неговия произход, но сегашното клатушкане на нашата планета се засилва много повече от това, което е в момента. Нещо – може би комбинация от промени в налягането в атмосферата и океаните, предложено в едно проучване от 2001 г. – изглежда непрекъснато възобновява колебанията, въпреки че точният механизъм все още не е известен.

Трептенето на Марс е също толкова озадачаващо.

Авторите на новото проучване откриват колебанията, използвайки 18-годишни данни, събрани от три спътника, обикалящи около Червената планета: Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter и Mars Global Surveyor. Тази малка промяна в марсианските полюси също трябва да се разреши по естествен път, изчисли екипът, но в момента изглежда се развива силно.

Лишен от океани, Марс и неговото колебливо въртене може да се управляват само от промените на атмосферното налягане, според Eos, но е необходимо да се проучат по-нататъшни изследвания на нашия съсед.

Можете да прочетете повече за колебанията на Марс в Eos.

 


Първоначално публикувано в Live Science.

Остави коментар