Тайните на Бермудския триъгълник

0

75 години след изчезването на пет самолета и целия им екипаж над прословутия Бермудски триъгълник, австралийски изследовател хвърли нова светлина върху мистерията.

На 5 декември 1945 г. пет торпедни бомбардировача от ВМС на САЩ, известни като „Полет 19”, излитат от базата си във Флорида на рутинна учебна мисия. Но в рамките на часове всичките 14 членове на екипажа и техните самолети изчезват, след като влизат в Бермудския триъгълник – водна зона с площ около 4 милиона квадратни километра, граничеща с югоизточното крайбрежие на САЩ, Бермудските острови и Пуерто Рико.

Спасителният самолет, изпратен да ги открие, също изчезва със загубата на още 13 мъже. Някои от пилотите съобщават, че компасите им не работят, а навигацията е почти невъзможна, тъй като се появява буря. В едно от последните получени радиосъобщения лейтенант Чарлз Тейлър, командирът на полета, съобщава: „Влизаме в бяла вода, нищо не изглежда правилно. Не знаем къде сме, водата е зелена, не бяла”.

Мистерията на „Полет 19” или „Изгубеният патрул”, както стана известна по-късно, и последвалите необясними изчезвания на самолети и кораби над една и съща зона разпалваха интереса към Бермудския триъгълник. „Тези истории завладяха обществеността. Някои хора дадоха необикновени обяснения, твърдейки, че се случва нещо паранормално или свръхестествено”, каза австралийският изследовател Шейн Сатърли, цитиран от 9News.

Някои от спекулациите за изчезването на самолетите включват НЛО и дори подводен град. Теориите на конспирацията през следващите години са подхранвани и от официалния доклад на американските военноморски сили, който поставя инцидента в графата „неизвестна причина”. Но според Шейн Сатърли от университета „Грифитс” в Куинсланд, необходимо е определено ниво на критично мислене, за да разбере какво наистина се случи с „Полет 19”. „Трябва да се запитаме: ако не знаем какво е причинило нещо или ако нещо изглежда напълно загадъчно, трябва ли да търсим отговора в паранормалното”, казва ученият.

Ето защо Сатърли взима предвид други фактори при търсенето на отговори, който казва:  „Разследването установи, че тъй като навън се е стъмнило и времето се е променило, Тейлър е насочил самолетите до грешното място. Тейлър също така е имал навик да се губи по време на полет. На два пъти му се е налагало да бъде спасен в Тихия океан”.

Самолетът с торпеден бомбардировач Груман Авенджър, управляван от „Полет 19”, е известен с потъването си за по-малко от минута, когато е принуден да извърши морско кацане. „И след като самолетите потънат в необятния океан, те често никога не биват намирани. Това е вярно дори и днес. Например, само малко количество отломки от изчезналия през 2014 година Malaysia Airlines MH370 са открити”, аргументира твърденията си Сатърли. Друг ключов фактор е неопитността на много от пилотите на „Полет 19”. „Повечето от пилотите, участвали в инцидента, са стажанти. Това означава, че не са били обучени правилно как да използват всички летателни апарати, когато летят през нощта или при лошо време”.

Изследванията също така показват, че броят на корабите и самолетите, за които се съобщава, че са изчезнали в Бермудския триъгълник, не е много по-голям, пропорционално погледнато, отколкото във всяка друга част на океана, казва Сатърли.

„Но ако 1000 самолета летят през Бермудския триъгълник и можем да обясним какво се е случило с 990 от тях, трябва ли да кажем, че останалите 10 са свръхестествени случаи? Не мисля, че трябва”, категоричен е ученият. „Всичко, което можем да кажем, е, че не знаем със сигурност какво се е случило – и трябва да се опитаме да научим повече”, смята той.


Източник: technews

Остави коментар