Тайланд – Бягство в екзотиката на азия

Тайланд

1. Дестинация: Тайланд

С около 16 милиона посетители годишно, Тайланд е най-посещаваната азиатска дестинация. Въпреки огромния човекопоток, тайландската култура запазва своята висока степен на интегритет. Тайланд е единствената югоизточна азиатска държава, която никога не е била колонизирана от европееца. Всъщност на местен език думата „Тайланд“ /Praphet Thai/ означава земя на свободните. 

Това е държава, която умело успява да избегне колонизация. Съумява да абсорбира западно влияние в умерена степен, докато същевременно запазва автентичността на богатото си историческо наследство. 

Докато високите сгради и неонови светлини изпъкват като фон на стереотипната туристическа картина, тайландската общност активно продължава да развива своите замеделски селища. Не е необходимо да се прекоси голямо разстояние, преди човек да се се натъкне на рибарски пристанища. Или пък каучокови плантации.

Около 40% от местното население се изхранва, обработвайки земя. Доминантната суровина е оризът естествено, около чийто фундамент е изградена известната и усъвършенствана във време-пространството тайландска кухня.

Туризмът е само един от факторите участващи в икономическото развитие на страната, което покрай кризата около виетнамската война почти зачезва. До преди да се стигне до 80-те и началото на 90-те, когато с умопомрачителни темпове Тайланд взима приза за най-бързоразвиващата се икономика в света.

Вианг Кум Кам изгубеният град. 

Преди около 800г. е бил столица, главно средище и храм, преди да бъде наводнен и изоставен. В Тайланд като цяло има над 40,000 храма и приказката гласи, че погледнеш ли към небето на територията на страната, няма как в полезрението ти да не попадне връх на храм. Ние ще добавим, че поглеждайки по хоризонталата, няма как да не се натъкнеш и на нечия усмивка, тъй като “страната на усмихнатите хора” е другото и име.

2. Островите ФиФи

Островите Фи Фи са сред най-очарователните дестинации в Югоизточна Азия. 40 минути с моторница или 90 с ферибот /от Пукет или Краби/. Те ще ви отведат до тези острови тип „снимка от пощенска картичка“.  Екзотичното „бягство“ се състои от фини тропически плажове, причудливи скалисти форми и ярко тюркоазени води, изобилстващи от морски живот. 

Фи Фи са буквално половин дузина острови. Двата главни от които са Фи Фи Дон и Фи Фи Лей.
По-големият и населен Фи Фи Дон, приветства на своите брегове стотици посетители дневно. Докато по-малкият и необитаем Фи Фи Лей ревниво споделя своите заливи и плажове.

Именно там се намира и заливът Мая Бей, където е заснет „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо. В следствие на което, снимачният екип бива обсипан с критика и обвинен в разрушаване на естествената среда. Включително и поради допълнително засадени палми!? Към днешна дата обаче, сякаш им е простено. След пускането на филма преди 19 г., островите Фи Фи се превръщат в световно известна дестинация.

Друга популярна атракция на Фи Фи Дон е т.нар. Monkey Bay.

Представлява малко заливче, до което лесно може да се стигне с лодка или каяк. Единствените му обитатели са колония ракоядни Макаци. Научен на по-лесна плячка обаче, зърне ли наближаващ посетител, макакът задължително очаква да му бъде хвърлен някой плод. Имайте предвид, че остане ли без хранителните си запаси е възможно маймуната да прояви агресия. Или да ви открадне телефона или очилата.

3. Традиционни храни

Банкок и Чианг Май са най-големите кулинарни центрове в страната. Те предлагат „каймака“ на Тайландската гурме кухня и най-доброто от международната кулирания в региона. 
Останалата част от страната, е както се шегуват местните „гастрономична пустош“. Където все пак можеш да хапнеш добре и за къси пари.

Истина е, че можеш да вкусиш адекватно добре без дори да стъпиш в ресторант. При огромното наличие на мобилни/стрийт продавачи, и амбулаторни търговци предлагащи топли и студени снакове. Дори и в най-отдалечените краища. Също така, храна се предлага по влакове и автобуси, а нощните пазари са запазена марка.

Хигиената в Тайланд е нещо с което ако тръгнеш да се съобразяваш твърде педантично има шанс да изхарчиш твърде много пари. А и да пропуснеш истинската локална наслада. Въпреки всичко, избягвайте прекомерно пикантното и голямото количество свежи плодове през първите дни, докато привикнете. 

В едно обаче може да сте пределно сигурни.

Всеки нудъл щанд или къри шоп, който е перманентно окупиран от туристи е безопасен. Още повече, че повечето тайландски ястия, могат да бъдат приготвени за време под пет минути. Така че рядко може да се натъкнете на нещо застояло или изстинало дори.

Квалитетните ресторанти в Банкок са отворени всеки ден за обяд и вечеря. А в някои от по-скъпите имайте едно наум, че 10% такса за обслужване, а и 7% ДДС е вероятно да бъдат начислени към сметката ви. 

Иначе, нещо без което всеки лист с топ храни в Тайланд няма да бъде завършен е така известното Pad Thai. Буквално предлаган на почти всяка улична будка, това е ястие с което няма как да сгрешиш. Шишкави нудли, гарнирани със скариди или пиле, бобени кълнове, яйце и тофу. Забъркани в тигана заедно за да постигат съвършения вкус. Няма да е голяма грешка ако се каже, че Pad Thai-я предлаган по улиците е дори по-вкусен и автентичен от този в ресторантите. 

Остави коментар