22 септември 2023

Таблетка за смучене ще възстановява зъбния емайл

0
емайл

Изследователи от Университета във Вашингтон са разработили експериментална таблетка за смучене, която възстановява зъбния емайл и укрепва зъбите. Предстоят клинични изпитвания на таблетките във вид ментови „бонбони”.

Таблетката за смучене използва генетично модифициран протеин. Той се свързва със зъбите на потребителя и добавя тънък слой нов емайл към тях. Освен това таблетката съдържа фосфорни и калциеви йони, които са градивните елементи на зъбния емайл.

Ако предстоящите клинични изпитания докажат, че методът е успешен. Това може да се окаже първото лечение, което наистина възстановява зъбния емайл, а не просто да го запазва.

Изследователите от Университета във Вашингтон вече са тествали таблетките върху зъби, извлечени от хора, прасета, плъхове, включително от живи плъхове. Предклиничните тестове показват, че една таблетка за смучене на ден е достатъчна за поддържане на зъбния емайл при нормални условия на износване.

Какви са причините за увреждане на зъбния емайл

Какво прави зъбите бели?

Може и да ви се струва, че зъбният емайл е бял, но това, което виждате всъщност, е следващият слой на зъба – дентина, който кара зъбите да изглеждат по-светли или по-тъмни на цвят. Емайлът е полупрозрачен или поне в началото е такъв, тъй като с течение на времето, кафето, чаят, виното, цигарите, както и други вещества, могат да го оцветят, като го направят тъмен, жълт или сив.

От ерозия на емайла до кариес.

Колкото и да е твърд зъбният емайл, той в никакъв случай не е неразрушим. Киселините от различните видове храни и бактерии могат да го разядат, което води до ерозия и образуване на кухини.
По този начин емайлът може да се нащърби или напука. И за разлика от костта, той не може да се възстанови, а щетите остават за цял живот.

Кариес и чувствителност на зъбите.

Запитвали ли сте се някога какво се случва, когато зъбният емайл се повреди? Откритата част на зъба става уязвима и е предразположена към гниене. Имайте предвид, че кариесите далеч не са единственият проблем.

Зъбите, чийто емайл е повреден, могат да станат чувствителни към екстремни температури. В един момент хапването на любим сладолед или отпиването на глътка ароматно кафе могат да се окажат много неприятни. И дори болезнени за вас.

Как бактериите унищожават емайла?

След като се нахраните, някои бактерии буквално си устройват пиршество в устата ви с остатъците от захар или скорбяла. А произведените от тях киселини могат да унищожат емайла.

Киселините, съдържащи се в газираните напитки и различните видове сок, също са вредни. А някои от тях са дори по-корозивни от акумулаторната киселина. С течение на времето те предизвикват ерозия, която значително намалява размера на зъба.

Остави коментар