Супер бърз маглев влак

0

https://unsplash.com/photos/umRPY9w3q1c

По време на церемонията 21-метровият сребристо-черен локомотив „плаваше” бавно по коловоза, предаде агенция Синхуа.

Разработеният в страната маглев влак развива скорост 620 км/ч, според източници от Югозападния университет Jiaotong, който е сред участниците в проекта. В същия ден, сряда, беше пусната и 165-метрова линия за тестване на влака.

„Въпреки че на теория звучи добре, всички я виждаха [технологията HTS маглев] като лабораторна играчка в миналото, без тестове в реална ситуация”, коментира Дън Зиганг, заместник-директор на университетския изследователски център за свръхскоростен маглев транспорт в тръби с ниско налягане.

Китай е световен лидер в изграждането на високоскоростни железопътни линии.

Към края на 2020 г. в страната има 37 900 км високоскоростни жп линии в експлоатация – най-дългата в света инфраструктура, според местния железопътен оператор.

Маглев влаковете, които „летят” по коловозите, задвижвани от мощни магнити, за да се избегне триенето между релсите и колелата, са проектирани да преодолеят скоростните ограничения на жп транспорта. Комерсиална маглев система в Китай бе пусната в експлоатация през 2003 г.

Първата китайска маглев линия със средна и ниска скорост, изцяло поддържана от собствена EMS технология, заработи през май 2016 г. в Чанша, провинция Хунан. Тя има проектна скорост от 100 км/ч.

снимка: Xinhua/Liu Kun
(Прототип на влака)

Маглев супер влак

С инвестиция от 60 милиона юана (9,3 милиона щатски долара), проектът HTS маглев е разработен съвместно от Югозападния университет Jiaotong, China Railway Group Limited и CRRC Corporation Limited.

„Технологията HTS може да накара влака да „плава” без електричество и да се задвижи само с една ръка”, казва Дън Зиганг. На мястото на събитието репортер на Синхуа успя да премести с един пръст 12-тонния левитиран локомотив.


Източник: technews

Остави коментар